A fost instituit Guvernul Filat
https://www.ipn.md/ro/a-fost-instituit-guvernul-filat-7965_977930.html
Parlamentul a acordat vot de încredere Programului de activitate al Guvernului întitulat „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” şi întregii liste a cabinetului de miniştri. Noul executiv a fost votat cu votul a 53 de deputaţi ai majorităţii parlamentare Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE). Fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM) s-a abţinut de la vot, transmite Info-Prim Neo.
Programul de guvernare, prezentat de premierul desemnat Vlad Filat, are cinci direcţii prioritare de activitate: europenizarea R. Moldova, reintegrarea ţării, asigurarea supremaţiei legii, depăşirea crizei economico-financiare şi asigurarea creşterii economice, precum şi descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale.
„Nu vom fi un guvern tehnic. Cuvântul „ordine” va însemna responsabilitatea pentru soarta cetăţenilor, vom construi o societate solidară, astfel, fiecare cetăţean va fi implicat la realizarea obiectivelor propuse”, a menţionat Filat de la tribuna Parlamentului.
„Pentru noi reintegrarea ţării este un obiectiv prioritar. Noi pledăm pentru soluţionarea conflictului transnitrean pe cale paşnică, exclusiv în formatul de negocieri 5+2”, a menţionat Vlad Filat.
În discursul său de circa 45 minute, Vlad Filat s-a referit la îmbunătăţirea relaţiilor R. Moldova cu vecinii şi dat asigurări că va depune eforturi deosebite pentru coperarea transfrontalieră.
„Guvernul va duce la bun sfârşit cele iniţiatie de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, în ceea ce ţine de abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români, instituit abuziv”, a menţionat Filat, menţionând că urmează să fie semnată şi convenţia-cadru cu privire la micul trafic la frontieră, precum şi a tratatul de bază cu România.
Din discurs nu au lipsit nici promisiuni cu privire la ameliorarea relaţiilor dintre R. Moldova cu Ucraina şi Rusia.
Vlad Filat s-a adresat şi către opoziţia parlamentară, fracţiunea PCRM, căreia i-a spus că îi va respecta drepturile.
Astfel, cu votul majorităţii, prim-ministru al R. Moldova a fost ales Vlad Filat, în vârstă de 40 de ani, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), căsătorit, tată a doi copii. În Guvernul Filat au fost constituite şi patru funcţii de viceprim-ministru.
Unul dintre viceprim-miniştrii guvernului nou va fi Iurie Leancă, care a fost numit şi în calitate de ministru al afacerilor externe şi integrării europene. Iurie Leancă are vârsta de 46 de ani, este căsătorit, tată a doi copii. Antreior Iurie Leancă a deţinut mai multe funcţii în cadrul ministerului de externe. În acelaşi timp, în perioada 2001-2005 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al companiei „Ascom”, membru PLDM.
Cel dea-l doilea viceprim-ministru este Valeriu Lazăr, totodată şi ministru al economiei. Valeriu Lazăr are 41 de ani, în perioada 2005-2006 a deţinut funcţia de ministru al economiei şi comerţului în Guvernul Tarlev, membru PDM.
Al treilea vicepremier, este Ion Negrei, care va fi preocupat de problemele sociale în guvern. Negrei are 51 de ani. Ultima funcţie deţinută a fost cea de şef redacţie istorie la editura „Prut Internaţional”, membru PL.
A patra funcţie de vicepremier, pe probleme de reintegrare a ţării, va fi deţinută de către Victor Osipov, în vârstă de 38 de ani. Anterior, Osipov a deţinut funcţia de consilier al fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), deputat în parlamentul de legislatura a XVII-a, membru al AMN.
O nouă funcţie în cabinetul de miniştri este cea de Ministru de stat, care va fi deţinută de către Victor Bodiu, în vârstă de 38 de ani, director general al companiei „Raiffeisen Leasing”.
Funcţia de ministru al finanţelor va fi deţinută de către Veaceslav Negruţă, de 37 de ani, expert economic independent, membru al PLDM. Ministru al apărării a fost numit Vitalie Marinuţă, în vârstă de 39 de ani, fost şef secţie cooperare înternaţională şi integrare euro-atlantică din cadrul Ministerul Apărării în perioada 2006-2007, membru PL.
Ministru al construcţiilor şi dezvoltării regionale a fost numit Marcel Răducan, în vârstă de 42 de ani, care a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al parlamentului în actualul parlament, membru PDM. Ministrul justiţiei va fi Alexandru Tănase, în vârstă de 38 de ani, prim-vicepreşedinte al PLDM, avocat, deputat în actualul parlament al R. Moldova. Victor Catan, în vârstă de 60 de ani, va deţine funcţia de ministru al afacerilor interne. A deţinut această funcţie şi în perioada 1998-1999. A fost candidatul PLDM la această funcţie, nu este membru al acestui partid.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare va fi Valeriu Cosarciuc, în vârstă de 54 de ani, deputat în parlamentele anterioare ale R. Moldova, membru al AMN. Anatol Şalaru, vicepreşedintele PL, va deţine funcţia de ministru al transporturilor şi infrastructurii drumurilor, în vârstă de 40 de ani. Îăr fruntea ministerului mediului se va afla Gheorghe Şalaru, membru PL, în vârstă de 48 de ani. Leonid Bujor, deputat în câteva legislaturi, membru AMN, va deţine funcţia de ministru al educaţiei, are vârsta de 54 de ani.
Ministrul Culturii a fost ales Boris Focşa, candidatul PDM, care este la vârsta de 41 de ani. Anterior Focşa a deţinut funcţia de director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”, totodată fiind membru şi al Consiliului de observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
Valentina Buliga, unica femeie din actualul guvern, va deţine funcţia de ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei. Buliga are 48 de ani, a deţinut funcţia de preşedinte al comisiei parlamnetare pentru porotecţia socială, sănătate şi familie, deputat, membru PDM.
În fruntea ministerului sănătăţii se va afla Vladimir Hotinreanu, deputat PLDM; a deţinut funcţia de viceministru al sănătăţii în perioada 1998-1999. Funcţia de ministru al tineretului şi sportului i-a revenit tânărului membru al PL, Ion Cebanu, în vârstă de 25 de ani, deputat, fost consilier municipal în capitală, iar funcţia de ministru al tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor va fi deţinută de către Alexandru Oleinic, deputat în parlamentele anterioare, membru al AMN.
Membri ai guvernului din oficiu vor fi guvernatorul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.
Noii miniştri vor depune jurământul tot astăzi, la reşedinţa Preşedintelui, la ora 14.00.