A fost încheiată evaluarea instituţiilor de tip rezidenţial
https://www.ipn.md/ro/a-fost-incheiata-evaluarea-institutiilor-de-tip-rezidential-7967_964389.html
Procesul de evaluare a celor 67 de instituţii rezidenţiale din R. Moldova a fost finalizat. Rezultatele evaluării vor fi făcute publice în timpul apropiat.
În baza datelor actualizate privind numărul şi statutul fiecărui copil plasat, calificarea angajaţilor, calitatea şi costurile serviciilor de îngrijire şi educaţie a copiilor, precum şi cheltuielile reale de întreţinere a infrastructurii instituţiei, Guvernul va elabora un Plan cadru de reorganizare a instituţiilor rezidenţiale şi va lua o decizie privitor la fiecare internat şi casă de copii în parte.
Evaluarea instituţiilor rezidenţiale a început pe 18 ianuarie curent, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei şi Tineretului. Majoritatea instituţiilor – 62 – se află în subordinea acestui minister. Timp de trei luni, echipe de experţi în domeniu - pedagogi, asistenţi sociali, medici, psihologi, economişti - au mers în fiecare internat şi casă de copii şi au colectat datele necesare pentru evaluare. Ei au avut acces la dosarele copiilor şi la actele privind activitatea instituţiei. De asemenea, în baza unor chestionare-tip, specialiştii au intervievat copiii din câteva instituţii pentru a afla relaţia lor cu părinţii, educatorii, colegii de internat şi copiii din comunitate. La întrebările experţilor au răspuns şi angajaţii instituţiilor rezidenţiale, interviurile axându-se pe calitatea serviciilor oferite copiilor şi pe reformarea instituţiei. În ambele chestionare a fost respectată confidenţialitatea intervievaţilor.
În prezent, o alta echipă de experţi sistematizează datele colectate şi întocmeşte rapoarte individuale pentru fiecare instituţie. Ulterior, va fi elaborat un raport general care va conţine o analiza detaliată a actualului sistem rezidenţial, precum şi recomandări pentru reformarea eficientă a acestuia.
Evaluarea este parte a reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului din Moldova. Autorităţile naţionale sunt sprijinite în această reformă de UE şi UNICEF, în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familiile vulnerabile şi copii în situaţii de risc”, lansat în ianuarie 2006 şi implementat cu suportul UNICEF şi programului TACIS.
Anterior, viceministrul Educaţiei şi Tineretului, Valentin Crudu, a declara că scopul reformei sistemului rezidenţial este de a reduce numărul copiilor care cresc separat de familii, ceea ce nu înseamnă că vor fi închise toate internatele. Reforma prevede crearea şi dezvoltarea de noi servicii comunitare de protecţie a copilului şi a familiilor vulnerabile. Vor fi dezvoltate servicii sociale de tip tutelă, case de copii de tip familial, asistenţă parentală profesionistă, sau create instituţii de tip comunitar: centre de zi, maternale, de plasament temporar. Autorităţile consideră că asemenea servicii vor asigura copiilor o casă mai bună decât orfelinatul sau internatul, fiind totodată mai puţin costisitoare faţă de cheltuielile actuale de întreţinere a sistemului, care se ridică la 150 mil. lei anual.
În prezent, peste 12 mii de copii cresc în 67 de internate şi case de copii din R. Moldova. Circa 10 mii dintre aceşti copii au unul sau ambii părinţi în viaţă.