logo

A fost inaugurată a XIII-a ediţie a Festivalului „Cronograf”


https://www.ipn.md/ro/a-fost-inaugurata-a-xiii-a-editie-a-festivalului-cronograf-7967_1027196.html

Festivalul internaţional de film documentar „Cronograf” îşi începe joi, 12 mai, lucrările. Festivalul a debutat cu proiecţii de film pentru copii, care reprezintă şi o noutate a ediţiei din acest an. În cele şapte zile ale festivalului vor fi proiectate 45 de pelicule din diferite ţări, selectate din numărul total de 600 de documentare înscrise în concurs, transmite IPN.

Directoarea artistică a FIFD „Cronograf”, Leontina Vatamanu, a menţionat că Festivalul a ajuns la etapa maturizării – are un concept bine conturat, are personalitate şi un nume în Europa. „Faptul că în acest an participă 600 de filme este un indiciu că 600 de echipe de cineaşti, descoperind acest festival, au descoperit şi Republica Moldova”, a declarat directoarea artistică.

Potrivit ei, filmele înscrise în concurs acoperă o paletă largă de tematici, de formule şi limbaj cinematografic. „Aici o să vedeţi care sunt tendinţele filmului documentar, ce rulează pe marile ecrane din Europa şi din alte ţări”, a afirmat Leontina Vatamanu.

Ministra culturii, Monica Babuc, a menţionat că în ciuda tuturor intemperiilor şi a problemelor care au existat în cultura din Republica Moldova de-a lungul a 25 de ani de independenţă, există oameni entuziaşti care ştiu să-şi asume anumite responsabilităţi. „Ministerul Culturii a fost întotdeauna alături de acest eveniment pentru că conştientizează prestanţa acestuia în atmosfera culturală din Republica Moldova”, declarat ministra.

În cadrul Festivalului sunt sunt rulate şi trei filme documentare pentru copii de producţie franceză. Ambasadorul Franţei la Chişinău, Pascal Vagogne, a menţionat că tematica acestor filme sunt copilăria, educaţia şi justiţia. „Toate filmele sunt axate pe justiţia juvenilă şi, în particular, pe intervenţia educativă în cadrul judiciar”, a notat ambasadorul.

Potrivit organizatorilor, Festivalul „Cronograf” este primul proiect care a obţinut finanţare de la Programul european „Europa creativă”. Valoarea finanţării este de 35 de mii de euro. Managerul de proiect al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Fabien Schaeffer, a declarat că acest program este unul cultural la care Republica Moldova s-a alăturat anul trecut. „Prin acest parteneriat noi dorim să susţinem promovarea culturii în Republica Moldova”, a afirmat Fabien Schaeffer.

Festivalul „Cronograf” este organizat de OWH Studio. În acest an vor fi proiectate filme documentare din Iran, Franţa, Georgia, Israel, Ungaria, Cehia, România, Letonia, Grecia, etc. Cele 45 de filme participante la Festival vor concura la patru secţiuni: Secţiunea principală, Secţiunea CadRO, Secţiunea producţii locale şi Secţiunea „Un Like pentru documentar”.