A fost deschisă o linie fierbinte pentru reclamarea cazurilor de corupţie
https://www.ipn.md/ro/a-fost-deschisa-o-linie-fierbinte-pentru-reclamarea-cazurilor-de-7967_964984.html
De la 1 iunie curent în R. Moldova activează o linie fierbinte unde cetăţenii pot anunţa despre cazurile de corupţie cunoscute. Linia fierbinte este organizată în cadrul proiectului „Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei”.
Cristina Cojocaru, coordonator de proiect a declarat pentru Info-Prim Neo că linia fierbinte 92-79-79 face parte dintr-o campanie naţională de mediatizare a comportamentului intolerant faţă de acest fenomen
Linia fierbinte va fi activă de la 1 iunie 2007 până la 15 februarie 2008, programul de lucru fiind de luni până vineri de la 9.00 până la 21.00. Linia fierbinte va fi deservită de 4 jurişti care vor oferi consultaţii juridice gratuite persoanelor ce vor apela. De asemenea, juriştii angajaţi de proiect vor oferi posibilitate de a transmite cazurile organelor de drept, sau dacă cetăţenii nu vor avea încredere în acestea, vor fi transmise pentru investigaţii jurnaliştilor, cu consimţământul persoanei care telefonează.
Pentru a asigura un lucru cât mai calitativ al jurnaliştilor, în perioada 30 mai-1 iunie a fost organizat seminarul „dimensiunea legală în investigaţiile jurnalistice a cazurilor de corupţie”, la care au participat 15 reprezentanţi ai mass-media. În calitate de treneri s-au produs reprezentanţi ai organelor de drept.
În cadrul seminarului, Cornelia Cozonac, preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a declarat că jurnalismul de investigaţie în R. Moldova nu prea a avut tradiţie. Până nu demult la facultăţile de jurnalism nu se vorbea nimic despre acest gen de presă. În mare parte jurnaliştii de investigaţie au învăţat din mers, fie în baza greşelilor proprii, fie din intuiţie jurnalistică. Nici în ţările învecinate R. Moldova jurnalismul de investigaţie nu are tradiţii foarte mari, dar spre exemplu, în România autorităţile reacţionează mai adecvat la investigaţiile jurnalistice. În R. Moldova lucrurile se mişcă mai greu în acest sens. Deşi avem o legislaţie bună, aceasta de multe ori nu se respectă, există foarte multe obstacole pe care jurnalistul trebuie să le depăşească atunci când face o investigaţie. Totuşi, a menţionat Cornelia Cozonac, în ultimii ani apar din ce în ce mai des investigaţii bune şi şi-a exprimat speranţa în dezvoltarea unei tradiţii bune a acestui gen jurnalistic.