logo

A fost creată rețeaua ONG-urilor regionale pentru combaterea torturii


https://www.ipn.md/ro/a-fost-creata-reteaua-ong-urilor-regionale-pentru-combaterea-torturii-7967_1044412.html

În vederea combaterii torturii și consolidării eforturilor societății civile, în Republica Moldova a fost creată rețeaua ONG-urilor regionale. Rețeaua a fost creată de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Chișinău și Centrul Media din Tiraspol, cu susținerea financiară a Delegației Uniunii Europene, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului pentru Democrație, la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc prima ședință a rețelei. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a reiterat că acest proiect vine să reconfirme dezideratul UE de a continua sprijinul oricărui cetățean al Republicii Moldova, indiferent de locul aflării acestuia – în Chișinău, Comrat sau Tiraspol.

Președintele Institutului pentru Democrație, Andrei Borșevski, a vorbit despre importanța realizării unor activități ample. Rețeaua are ca scop transferul de experință între ONG-uri, dezvoltarea cunoștințelor despre fenomenul torturii și metodelor de combatere a torturii, inclusiv a metodelor de convingere a autorităților publice pentru zero toleranță față de actele de tortură.

Directoarea Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroșenco, a menționat necesitatea colaborării între societatea civilă de pe ambele maluri de Nistru, atât prin schimb de experiență.

Activista Nonna Mihalcean a vorbit despre inițiativa Institutului pentru Democrație și a partenerilor săi de a deschide trei centre de asistență juridică, psihologică și reabilitare a victimelor torturii la Chișinău, Comrat și Tiraspol. Centrele respective vor avea ca scop acordarea asistenței juridice și psihogice primare, inclusiv reabilitarea victimelor torturii sau rudelor lor.

Alexandru Zubco, șeful Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului avocatului poporului, a spus că anul trecut au fost înregistrate peste 800 de plângeri cu privire la condiții proaste de detenție, lipsa sau servicii medicale inadecvate în locurile de detenție, iar în prima jumătate a lui 2018 au fost recepționate peste 400 de cereri, fapt ce reprezintă o tendință îngrijorătoare.

Membrii rețelei vor beneficia de instruire continuă în domeniul prevenirii torturii, ulterior vor disemina cunoștințele obținute în teritoriu. La fel, vor acorda suport și asistență informațională juridică altor ONG-uri din raioanele țării. În cadrul proiectului, Institutul pentru Democrație va lansa un program de mini-granturi pentru ONG-urile din rețeaua respectivă în valoare de 5000 – 7000 de euro.

Rețeaua a fost creată în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune nu torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.