logo

A fost creată Coaliţia de Mediu în municipiul Bălţi


https://www.ipn.md/ro/a-fost-creata-coalitia-de-mediu-in-municipiul-balti-7967_1017250.html

Asociaţia obştească „Caroma Nord” a creat Coaliţia de Mediu în municipiul Bălţi, la care deja au aderat 24 de instituţii. Coaliţia urmăreşte scopul consolidării colaborării între organizaţiile care educă şi promovează activităţi de protecţie a mediului. Este o structură deschisă tuturor organizaţiilor, instituţiilor şi cetăţenilor care susţin protejarea mediului înconjurător.

Ca urmare a creării coaliţiei, Asociaţia „Caroma Nord” a desfăşurat Forumul „Solidaritate europeană pentru mediu”, în scopul diseminării informaţiei privind procesul de apropiere de Uniunea Europeană şi facilitării cooperării structurilor publice şi private, implicate şi interesate de protecţia mediului, la fel şi promovarea producţiei ecologice şi atragerea investitorilor în zona de nord a republicii.

Rodica Frecăuţanu, preşedintele Asociaţiei „Caroma Nord” a declarat pentru IPN că cei circa 100 de participanţi la forum au fost informaţi despre beneficiile pe care le aduce Acordul de Asociere cu UE pentru mediul din Republica Moldova. Totodată, participanţilor li s-a comunicat că în perioada imediat următoare Republica Moldova va trebuie să implementeze directivele legate de protecţia mediului stipulate în Acordul de Asociere.

Participanţii la forum au participat şi la o expoziţie de produse făcute din materiale reciclate, ca semn că deşeurile pot fi reutilizate. Rodica Frecăuţanu a mai spus că tema directivelor de protecţie a mediului înconjurător va fi abordată şi la o masă rotundă care va fi organizată în luna ianuarie a anului viitor.

Coaliţia de Mediu, care urmează să se extindă şi în regiuni, îşi propune să organizeze tot felul de seminare privind protecţia mediului înconjurător şi implementarea directivelor din Acordul de Asociere. De asemenea, aceasta va pregăti proiecte pentru a atrage investiţii în domeniul energiei regenerabile şi a managementului deşeurilor. De asemenea, aceasta va pregăti proiecte pentru a atrage investiţii în domeniul energiei regenerabile şi a managementului deşeurilor, or, în ţară se produc anual în jur de 800 de mii de tone de deşeuri, iar la sate de cele mai multe ori nu există servicii publice de salubritate.

Evenimentul a fost desfăşurat în cadrul Proiectului „Creşterea gradului de implicare a societăţii civile în procesul de protecţie a mediului şi responsabilizarea factorilor decizionali prin crearea Coaliţiei de Mediu în municipiul Bălţi” fiind susţinut de proiectul FHI 360 finanţat de către poporul american prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).