logo

A fost creată Celula de criză în contextul condițiilor meteo


https://www.ipn.md/ro/a-fost-creata-celula-de-criza-in-contextul-conditiilor-meteo-7967_1040616.html

Pe parcursul zilei de duminică, 18 martie, salvatorii au intervenit la tractarea și deblocarea a 12 unități de transport, printre care și o ambulanță care s-a pomenit împotmolită în drum spre pacient în raionul Edineț. Către ora 21.00, în cadrul Centrului operațional de dirijare a situațiilor excepționale al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost creată Celula de criză în contextul condițiilor meteo dificile, transmite IPN.

Salvatorii au intervenit la tractarea și deblocarea mijloacelor de transport de pe trasee și drumurile raioanelor Rezina, Șoldănești, Ungheni, Dubăsari, Chișinău UTA Găgăuzia, Hâncești și Edineț. Potrivit informațiilor operative colectate din teren, către ore 20.00 rămâneau deconectate de la energia electrică localitățile Găureni și Bălănești din raionul Nisporeni.

Decizia constituirii Celulei de criză a fost luată în scopul monitorizării situației din țară și luării deciziilor necesare de intervenție, pentru ajutor cetățenilor în caz de necesitate. În cadrul Celulei de criză activează reprezentanți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Apărării, Serviciului Meteorologic de Stat, Primăriei municipiului Chișinău și furnizorilor de energie electrică.

Celula activează în regim permanent, până la ameliorarea situației, creată odată cu condițiile meteo dificile. Strict monitorizate vor fi și traseele și porțiunile de drum cu sau posibile dificultăți de circulație, și anume – traseul Leușeni spre vamă, traseul Chișinău – Hâncești, traseul Leova, traseul Anenii-Noi – Căușeni (porțiunea spre Troița Nouă). În acest sens vor activa șase direcții de monitorizare pe și în apropierea acestor trasee, cu scopul de a asigura intervențiile echipelor de salvatori în deblocarea și tractarea mijloacelor de transport, asigurarea securității persoanelor din autoturisme și altă asistență necesară.

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență roagă cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și prudență și să se informeze înainte de a porni la drum, referitor la condițiile meteo și calitatea circulației pe trasee. Dacă deplasările nu sunt strict necesare, pot fi amânate, pentru a evita situațiile de criză.

În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze serviciile de urgență la telefoanele 901, 902 și 903.