A fost creată Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură
https://www.ipn.md/ro/a-fost-creata-agentia-de-interventie-si-plati-in-agricultura-7966_980345.html
În curând îşi va începe activitatea Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA)б transmite Info-Prim Neo cu referire la o decizie aprobată de guvern.
AIPA va fi responsabilă de gestionarea resurselor financiare destinate pentru susţinerea producătorilor agricoli, monitorizarea repartizării acestora şi evaluarea cantitativă şi calitativă a impactului generat de măsurile de susţinere a agricultorilor de către stat.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Valeriu Cosarciuc a menţionat în context că pe parcursul ultimilor ani subvenţiile în agricultură au fost gestionate de mai multe structuri - Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Ministerul Finanţelor, ÎS Moldresurse, Agenţia Apele Moldovei – însă lipseau criteriile unice la repartizarea lor, iar efectul subvenţionării nu a fost studiat.
Aceste şi alte lacune în distribuirea mijloacelor bugetare destinate subvenţionării şi, în special, lipsa de transparenţă în formarea listei beneficiarilor de subvenţii şi a comisiilor care stabileau listele lor, a trezit nemulţumirea producătorilor şi a societăţii civile, care au expus pretenţiile lor în mai multe dezbateri publice.
AIPA va fi subordonată Ministerului Agriculturii, dar va avea statut de persoană juridică. Efectivul ei va fi de 66 persoane, 36 din care vor activa în cele 9 subdiviziuni teritoriale ale AIPA, pentru a fi mai aproape de producători.
Cosarciuc a spus că subvenţionarea în baza direcţiilor de subvenţionare stabilite de guvern se va efectua în baza unor proiecte prezentate de către producători. Vor fi organizate concursuri de selectare a celor mai eficiente proiecte, după care Agenţia va încheia contracte cu beneficiarul de subvenţii. În felul acesta, va putea fi monitorizat impactul subvenţiilor, sporită responsabilitatea pentru utilizarea lor conform stipulărilor din contract.
Pentru anul curent în buget sunt prevăzute 300 mln lei pentru subvenţionarea producătorilor agricoli. De asemenea, AIPAva gestiona şi alte mijloace, acordate de donatorii internaţionali pentru susţinerea producătorilor agricoli din Moldova.
Crearea AIPA se înscrie şi în contextul reformei administraţiei publice centrale.
Astfel, MAIA nu va mai fi o autoritate publică, responsabilă de executarea acţiunilor organizatorico-economice orientate spre dezvoltarea sectorului agricol, pe gestionarea unor mijloace, urmând să se axeze exclusiv pe elaborarea politicilor în sectorul agrar, inclusiv a politicii de subvenţionare a producătorilor agricoli.