logo

A fost constituit un alt Grup de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt


https://www.ipn.md/ro/a-fost-constituit-un-alt-grup-de-initiativa-pentru-organizarea-referendumului-de-7965_1039937.html

Un al doilea Grup de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit duminică, 11februarie, după ce grupul constituit în cadrul adunării din 17 decembrie 2017 nu a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală (CEC). În grupul de inițiativă s-au înscris peste 790 de persoane din cei peste 800 de cetățeni cu drept de vot participanți în cadrul adunării generale, transmite IPN.

Activitatea grupului de inițiativă va fi coordonată de către un Birou Executiv, al cărui președinte a fost reales Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme (CPR). Vicepreședintă a Biroului este Stella Uţica, expert al Institutului de Politici Publice, iar secretar general, Valeriu Pașa, expert „WatchDog”.

Președintele Biroului Executiv, Ștefan Gligor, a spus că decizia de a organiza o a doua adunare de constituire a grupului de inițiativă a fost luată pentru ca, de această dată, CEC  să nu invoce niciun pretext, oricât cât de formal ar fi, pentru înregistrarea grupului. El a făcut referire la un raport al Asociației Promo-LEX care a arătat că temeiurile invocate de Comisia Electorală Centrală au fost irelevante și insuficiente.

Secretarul general al Biroului Executiv, Valeriu Pașa a spus că Grupul nu va renunța la democrație, iar dacă CEC nu-l v-a înregistra nici și de această dată, vor fi organizate adunări iar și iar. „Această adunare este forma noastră de protest”, a spus Valeriu Pașa.

Elena Grițco,consilier municipal la Bălți, susține că adunarea de constituire a grupului de inițiativă este o manifestare a mișcării de rezistență față de măsurile pe care guvernarea le aplică. „Regimul se teme de manifestarea directă a voinței poporului de aceea blochează orice inițiativă de a organiza acest referendum, dar și cel de la Bălți”, a spus Elena Grițco.

Actele de înregistrare a grupului de inițiativă urmează să fie depuse la CEC, pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă CEC va înregistra grupul de inițiativă, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puțin 200 de mii de semnături.

Comisia Electorală Centrală a respins pe 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral.

Potrivit președintei CEC, Alina Russu, Comisia a identificat nerespectarea normelor legale și a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de inițiativă, precum și neconformități la numărarea voturilor participanților. Alina Russu și-a exprimat neîncrederea și în privința veridicității cifrelor incluse în procesul-verbal.