A fost aprobată noua metodologie de calculare a minimumului de existenţă
https://www.ipn.md/ro/a-fost-aprobata-noua-metodologie-de-calculare-a-minimumului-de-7966_960686.html
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 2 august, noua metodologie de calculare a minimumului de existenţă. În opinia Executivului, aceasta conţine unele modificări care urmează să contribuie la stabilirea unui minimum de existenţă real.
Viceministrul Economiei şi Comerţului Sergiu Sainciuc a declarat că, în principiu, noua metodologie are ca structură aceleaşi 3 elemente ca şi cea veche: coşul alimentar – setul minim de produse alimentare care asigură funcţionarea normală a organismului uman; produsele nealimentare (îmbrăcămintea, încălţămintea), şi cel de-al treilea component - serviciile comunale, comunicaţii, transport.
Potrivit lui, noua metodologie ia în consideraţie fluctuaţiile sezoniere în consumul produselor alimentare, în timp ce regulamentul vechi stipula că pe parcursul întregului an, consumul legumelor şi fructelor este practic acelaşi. În prezent, se va lua în consideraţie că acest gen de produse alimentare se consumă, în special, vara şi toamna.
La servicii au fost incluse şi alte cheltuieli suportate de cetăţean – asigurarea socială de stat şi asigurarea medicală.
În aspect teritorial, regulamentul vechi prevedea un calcul egal al minimumului de existenţă în oraşe şi sate. În opinia lui Sainciuc, această metodă nu era corectă, deoarece oraşele Chişinău sau Bălţi nu pot fi comparate, în această privinţă, cu alte localităţi din R. Moldova. În noul regulament, minimumul de existenţă va fi calculat aparte pentru municipiile Chişinău şi Bălţi şi, separat, pentru celelalte oraşe şi sate.
Potrivit viceministrului, s-a îmbunătăţit şi calitatea minimumului de existenţă, valoarea sa calorică crescând de la 2282 Kcal pe zi la 2390 de kcal/zi, conform noii metodologii.
Sainciuc a declarat că scopul de bază al noii metodologii este să determine un minimum de existenţă real, care să satisfacă necesităţile omului, iar statul prin politice sociale să apropie salariile şi pensiile minime de acest indicator.
În 2005, minimumul de existenţă constituia 766 de lei. Salariul minim în sectorul real al economiei este, începând cu 1 iulie curent, 700 de lei, în microîntreprinderi şi angajaţi al întreprinderilor agricole -550 lei, iar la unităţile bugetare - de 400 lei.
Noul regulament va fi pus în aplicare începând cu 2007 şi va fi calculat o dată la 3 luni.