Deputații au aprobat Programul Național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia. Scopul programului constă în creșterea eficienței sistemului național de recuperare a bunurilor infracționale, îmbunătățirea comunicării, colaborării și coordonării între autoritățile responsabile și omologii lor din străinătate, transmite IPN.
„Pentru a consolida capacitățile noastre în a identifica și recupera bunurile infracționale este absolut necesară cooperarea interinstituțională bună, dar și colaborarea eficientă cu instituții similare din alte state, în special, din UE. Totodată, ne dorim să stabilim și un impact social – o parte din banii recuperați să fie redirecționați spre necesitățile sociale ale țării”, a precizat directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.
În proiectul de hotărâre se menționează că un impediment cu care se confruntă Republic a Moldova este lipsa unui mecanism de confiscare care nu se bazează pe condamnare. Mecanismul este reglementat de Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției și de Directiva 2014/42/UE în cazul bolii sau al sustragerii de la participarea în procedurile penale. Proiectul de Directivă prezentat de Comisie în data de 25 mai 2022 extinde sfera situațiilor în care poate fi aplicată confiscarea în absența unei condamnări și în alte cazuri. Este vorba despre decesul persoanei suspectate sau învinuite, imunitate, amnistie și prescripție. Aceste reguli sunt aplicabile doar infracțiunilor susceptibile de a genera, direct sau indirect, un avantaj economic substanțial și pasibile de o pedeapsă privativă de libertate de cel puțin patru ani.
Practica organelor de urmărire penală a demonstrat că, în majoritatea cazurilor, din momentul când făptuitorului i se atribuie o calitate procesuală – bănuit sau învinuit – acesta întreprinde acțiuni de a înstrăina bunurile sau a le transfera către terți, astfel încât să nu poată fi urmărite. Tergiversarea procesului de aplicare a sechestrului are repercusiuni ireversibile pentru procesul de recuperare a bunurilor infracționale. Astfel, stabilirea în Codul de Procedură Penală a unui termen restrâns în care judecătorul de instrucție poate să se expună asupra demersului procurorului ar contribui la eficacitatea procesului de recuperare.
În perioada anilor 2017-2021, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestre în valoare totală de circa 5,49 miliarde lei. Primele patru cele mai valoroase categorii de bunuri indisponibilizate de către ARBI constituie aproximativ 2/3 din valoarea tuturor sechestrelor aplicate în patru ani deplini de activitate.