logo

99,44% din procesele-verbale au fost procesate


https://www.ipn.md/ro/9944-din-procesele-verbale-au-fost-procesate-7965_1047283.html

După procesarea 99,44% din procesele-verbale, Partidul Socialiștilor a obținut în circumscripția națională 31,22% din sufragii, iar Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS – 26,66%. Partidul Democrat a obținut 23,73% din voturi, iar Partidul Șor – 8,35%. Conform rezultatelor preliminare, alte formațiuni nu trec pragul electoral de 6%, transmite IPN.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt, o combinație între sistemul reprezentării proporționale și cel majoritar. Pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputați sunt aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.

În 46 de circumscripții uninominale din țară numărarea voturilor s-a încheiat. PDM obține 16 mandate de deputat, la fel ca și PSRM. Candidații Blocului electoral ACUM DA și PAS au câștigat alegerile în zece circumscripții uninominale. Partidul Politic Șor a învins în două circumscripții. Printre cei care au reușit să învingă în circumscripții se numără și doi candidați independenți: Alexandr Oleinic și Ion Groza.

Către ora 17.00, procesul continua în două circumscripții: nr. 38 și 48. În circumscripția nr. 48 Regiunea Transnistreană-Sud au fost procesate 96% din procesele-verbale. Candidatul independent Viorel Melnic a acumulat 62,74% din sufragii. În circumscripția nr. 38: Hâncești sunt procesate 97,67% din procesele-verbale. Candidatul PDM, Alexandru Botnari, a acumulat 46,93% din sufragii.

Numărarea voturilor continuă și în cele trei circumscripții uninominale de peste hotare, unde lideri sunt: Maia Sandu (ACUM), Dumitru Alaiba (ACUM), Gheorghii Para (PSRM).

Comisia Electorală Centrală prezintă Curții Constituționale setul de acte și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor. Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de cinci zile după primirea actelor de la CEC.

La alegerile parlamentare de duminică, 24 februarie, au participat 1 453 013 de alegători, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale.