logo

8 candidaţi la Primăria Chişinău şi-au expus ideile la o dezbatere publică. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/8-candidati-la-primaria-chisinau-si-au-expus-ideile-la-o-dezbatere-publica-alege-7965_1020750.html

8 candidaţi la funcţia de primar al municipiului Chişinău au acceptat provocarea Asociaţiei Promo-LEX de a participa la dezbaterea publică, prima de acest gen în Moldova, privind motivele lor de a deveni primar, dar şi ce soluţii au pentru a rezolva problemele capitalei, transmite IPN.

La eveniment au participat candidaţii din partea partidelor extraparlamentare: Oleg Brega (Partidul Democraţia Acasă), Ilian Caşu (Partidul Nostru), Mihail Cârlig (Partidul Popular), Elizaveta Moscaliciuc (Partidul Renaştere), Anatolie Prohniţchi (Partidul Verde Ecologist), Timotei Ţurcanu (Partidul Naţional Liberal), Tatiana Tomacu (Partidul Patrioţii Moldovei) şi Valerii Klimenco (Mişcarea social-politică „Ravnopravie”).

Oleg Brega a spus în prezentarea sa că după zeci de ani de activism social a decis să se implice politic anul trecut la alegerile parlamentare, unde, candidând independent, a înregistrat un rezultat impresionant chiar dacă nu a trecut pragul electoral. Acum, la alegerile locale, Oleg Brega vrea să demonstreze că un candidat fără resurse financiare tot poate obţine rezultate bune, şi afirmă că el, spre deosebire de bogaţii care vin în politică pentru a se îmbogăţi şi mai mult, este curajos şi va reuşi în funcţia de primar sau de consilier local să fie eficient.

Timotei Ţurcanu a specificat că el şi echipa sa s-au lansat în campania electorală nu cu ambiţia de a câştiga alegerile cu orice preţ. Candidatul spune că naţional-liberalii nu vin în faţa alegătorilor cu bani şi cu manipulări, ci cu analize calificate privind viaţa socială şi cu soluţii pentru 2 probleme majore în administraţia publică locală – corupţia şi lipsa de investiţii.

Tatiana Tomacu a menţionat că s-a săturat să aştepte un primar bun şi o echipă care să se ocupe de problemele localităţii şi a decis să se implice în politică, deoarece este manager experimentat şi va reuşi să gestioneze puterea locală. Candidatul a subliniat că sloganul ei este „Promit şi fac”, iar acum municipiul Chişinău are foarte multe probleme, deoarece, anterior cei care au ajuns la putere, au uitat ce promisiuni au făcut.

Elizaveta Moscalciuc a declarat că ea e medic şi vede oraşul Chişinău ca un organism bolnav care suferă din cauza corupţiei de la nivelul Primăriei. Candidatul îşi propune să concedieze toţi angajaţii Primăriei şi să organizeze concursuri publice ca să ajungă oamenii competenţi să rezolve problemele capitalei.

Anatolie Prohniţchi a spus că formaţiunea sa a decis să-l propună la funcţia de primar, deoarece experienţa sa îi permite să creadă că va fi un manager bun. Candidatul îşi propune să schimbe sistemul de administrare a capitalei. Din punctul său de vedere, o problemă majoră a municipiului este lipsa de funcţionalitate a Consiliului municipal şi el crede că reprezentanţii fracţiunilor care vor fi alese la 14 iunie ar trebui să se regăsească în administraţia Primăriei.

Ilian Caşu a comunicat că el şi-a construit campania electorală în discuţia personală cu cel puţin 10 mii de chişinăuieni, că este politician format în SUA, unde a predat mai mulţi ani ştiinţele politice, şi vine cu o altă abordare. Ilian Caşu crede că Primăria Chişinău trebuie să aibă mai multă viziune referitor la diferite proiecte şi declară că el este omul care va putea dialoga atât cu Estul, cât şi cu Vestul.

Valeri Climenco a menţionat că deşi este conştient că nu va câştiga funcţia de primar general, crede că reprezentanţii formaţiuni sale pot trece în CMC şi de acolo să rezolve problemele chişinăuienilor. Candidatul a remarcat că din punctul său de vedere foarte multe probleme ale locuitorilor pot fi rezolvate fără investiţii mari şi a dat drept exemplu trecerea la încălzire autonomă menţionând că oamenii sunt gata să contribuie ca să scape de încălzirea centralizată care îi costă de 3-4 ori mai scump decât cea autonomă.

Mihail Cârlig a spus că el, în cei 8 ani cât a fost pretor în sectorul Râşcani, şi-a făcut planuri cum să rezolve problemele chişinăuienilor. Candidatul vrea să transforme Primăria într-o instituţie sistemică, ca aceasta să poată să-şi planifice anticipat acţiunile. De asemenea, Mihail Cârlig vrea să întoarcă verticala puterii pentru a recâştiga stima cetăţenilor faţă de autorităţile locale. Candidatul mai doreşte să stabilească un dialog permanent cu autorităţile centrale.

Asociaţia Promo-LEX îşi doreşte să facă astfel de dezbateri tradiţional în perioadele electorale, deoarece, potrivit statisticilor, un număr infim de cetăţeni pot decide acum cu cine să voteze în urma discuţiilor directe cu concurenţii electorali.