logo

78 de cazuri de intoxicaţii grave în rândul copiilor 0-5 ani


https://www.ipn.md/ro/78-de-cazuri-de-intoxicatii-grave-in-randul-copiilor-0-5-ani-7967_1017914.html

78 de copiii până în 5 ani au ajuns în anul 2014 la Institutul Mamei şi Copilului cu intoxicaţii grave. Şeful Departamentului primiri urgenţe de la Institutul Mamei şi Copilului,Victor Şcarevnea, a declarat pentru IPN că în majoritatea cazurilor copiii s-au intoxicat cu medicamente administrate impropriu sau lăsate la îndemâna copiilor. Specialiştii atenţionează părinţii şi persoanele care au în grijă copii să nu-i lase fără supraveghere, iar obiectele ce prezintă pericol să fie dosite, pentru că un moment de neatenţie poate avea consecinţe tragice.

Victor Şcarevnea a menţionat că micuţii ajung cu intoxicaţii medicamentoase din cauza neglijenţei persoanelor în grija căror sunt lăsaţi. Deseori bunicii care au grijă de copii au cu ei multe preparate medicamentoase pe care le lasă la vedere, ceea ce stârneşte curiozitatea copiilor. De multe ori ei le confundă cu bomboanele. Specialiştii solicită adulţilor maximă vigilenţă şi păstrarea medicamentelor în locuri inaccesibile pentru copii.

Se recomandă ca adulţii să nu bea preparate medicamentoase în prezenţa copiilor, pentru că aceştia obişnuiesc să le emită gesturile. Atunci când i se administrează preparate medicamentoase, copilului nu trebuie să i se spună că acestea sunt bomboane sau dulceaţă în cazul siropului, pentru că astfel el le va căuta să le consume din nou.

Şeful secţiei a declarat că în alte cazuri copiii s-au intoxicat ingerând detergenţi, acetonă, acid acetic sau alte substanţe. Gama largă de tot felul de produse de curăţare şi îngrijire care au diferite culori şi diferite mirosuri îi tentează pe copii. Medicii solicită o precauţie specială a adulţilor faţă de toate substanţele toxice din casă. Specialiştii le cer adulţilor ca detergenţii, insecticidele, vopselile să fie dosite în dulapuri amplasate cât mai sus sau în dulapuri încuiate ca să nu poată fi găsite de copii.

În cazul intoxicaţiilor la copii de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, traumele şi otrăvirile sunt una dintre cauzele principale de deces a copiilor de 1-5 ani din republica Moldova. De 6 ani, Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md.