logo

75 de ani de la lansarea primului troleibuz pe străzile capitalei


https://www.ipn.md/ro/75-de-ani-de-la-lansarea-primului-troleibuz-pe-7967_1108003.html

Primele troleibuze au fost puse în circulație pe străzile Chișinăului acum 75 de ani. La 12 octombrie 1949, pe artera principală a oraşului, actualmente bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, au început să circule primele 6 troleibuze, de model MTB-82, transmite IPN.

Regia Transport Electric Chișinău precizează că inițiativa de a lansa troleibuzele pe străzile capitalei a reprezentat un pas important spre modernizarea transportului public, oferind locuitorilor o alternativă mai rapidă și mai ecologică la mijloacele tradiționale de deplasare. Actualmente, peste 2500 de angajați contribuie atât la buna funcționare a întreprinderii, cât și la modernizarea transportului public. În ultimii ani, RTEC și-a modernizat infrastructura și a flota de vehicule.

În perioada anilor 2020-2024, au fost achiziționate 145 de troleibuze noi și cu parcurs. Unitățile de transport sunt dotate cu aer condiționat, rampe pentru persoanele cu dizabilități, podea joasă, camere de supraveghere, recirculatoare bactericide și prize USB.

Primarul capitalei, Ion Ceban, le-a mulțumit angajaților RTEC pentru răbdare, dăruire şi profesionalism. Cei mai longevivi angajaţi ai întreprinderii, care muncesc în cadrul RTEC de mai bine de 40 sau chiar 50 de ani, au primit diplome.