72 de jurnalişti au fost instruiţi cum să abordeze corect problemele de interes public
https://www.ipn.md/ro/72-de-jurnalisti-au-fost-instruiti-cum-sa-abordeze-corect-7967_998337.html
72 de jurnalişti au fost instruiţi cum să promoveze şi să abordeze din perspectiva cetăţeanului simplu diverse subiecte de interes public. Proiectul a fost elaborat şi implementat de сătre Centrul pentru Jurnalism Independent, cu participarea jurnaliştilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv din UTA Găgăuzia, transmite Info-Prim Neo.
Jurnaliştii au participat la traininguri susţinute de moderatori din Moldova şi Bulgaria. Acestea s-au axat preponderent pe subiecte legate de respectarea eticii profesionale, integrare europeană, probleme sociale şi altele. Proiectul a cuprins 15 surse mass-media, 3 dintre care au fost din raioanele de est ale Republicii Moldova.
„Au fost desfăşurate 10 şedinţe ale Clubului de Presă în Chişinău, Tiraspol, Bender, Comrat, Bălţi şi Rezina. Totodată, am organizat 5 programe de instruire a jurnaliştilor la Chişinău, Comrat şi Tiraspol. Patru numere ale revistei „Mass-media în Moldova” au fost editate şi distribuite în toată ţara”, a declarat directorul interimar al Centrului pentru Jurnalism Independent, Liliana Viţu-Eşanu, în cadrul unei conferinţe de presă de totalizare a rezultatelor proiectului. Liliana Viţu-Eşanu spune printre subiectele de interes public care sunt foarte puţin abordate în presa din Republica Moldova se numără şomajul, conflictul transnistrean, protecţia concurenţei şi cea a consumatorului.
„Mă bucur că acest proiect a motivat jurnaliştii din UTA Găgăuzia să fie interesaţi de subiecte precum integrarea europeană a Republicii Moldova. A fost foarte important pentru jurnaliştii noştri schimbul de opinii şi experienţe în cadrul acestor programe”, a declarat directorul Companiei Teleradio-Găgăuzia, Maria Parfionova.
„Schimbarea puterii centrale din Transnistria, însoţită de o mulţime de schimbări de cadre în televiziunea şi radioul local, la care se adaugă şi aceste acţiuni de instruire a jurnaliştilor – cred că vor schimba situaţia, care până acum promova exemplul duşmăniei dintre cele două maluri”, a declarat Luiza Doroşenko, preşedintele „Uniunii de creaţie a tinerilor jurnalişti din Transnistria”.
Proiectul a fost susţinut financiar de către Delegaţia Uniunii Europene, care a investit circa 162 de mii de euro. „Cred că nu trebuie să vă spun cât de important este pentru noi ca mass-media din Republica Moldova să fie una obiectivă şi să reflecte subiectele care vizează toate categoriile de oameni”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel.
Proiectul „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiectele de interes public” a fost iniţiat în 2010, iar astăzi, 13 iunie 2012, acesta a fost declarat închis.