logo

7 sate din sudul ţării riscă să rămână fără irigare, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/7-sate-din-sudul-tarii-risca-sa-ramana-fara-irigare-7967_1004545.html

Detectivul Andrei Donica şi primarul satului Talmaza din raionul Ştefan Vodă, Ion Ursu, au cerut, în cadrul unei conferinţe de presă, iniţierea unui dosar penal pe numele administraţiei Agenţiei „Apele Moldovei” şi a ministrului mediului, Gheorghe Şalaru, privind vânzarea ilegală a unui sistem de irigare care aproviziona cu apă 7 sate din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni, transmite IPN.

Andrei Donica a menţionat că sistemul a fost vândut cu numeroase încălcări, iar agricultorii din regiune nu vor putea face faţă secetei care este caracteristică acestei zone. Premierului în exerciţiu, Vlad Filat, i se cere să intervină pentru a clarifica situaţia.

„Avem informaţii că în mai multe raioane au fost distruse astfel de sisteme de irigare. Noi cunoaştem scopurile acestor distrugeri: să luăm peste 300 de milioane de dolari de la americani ca să instalăm alte sisteme de irigare. Nimeni din organele competente nu se interesează de această situaţie, trebuie să fie pornit un dosar penal  şi pedepsiţi experţii care au efectuat expertizele defectuoase ale sistemului de irigare. La răspundere trebuie trase şi persoanele care au falsificat semnăturile proprietarilor de terenuri”, a mai spus detectivul.

Şi primarul satului Talmaza, Ion Ursu, susţine că sistemul de irigare a fost vândut cu  încălcări. În contractul de vânzare-cumpărare este stipulat un grad de uzură a apeductului de 90%, însă un studiu efectuat de consilierii locali a demonstrat că această cifră este exagerată, iar uzura este de doar 10%.

„Primăria satului Talmaza este acum în proces de judecată cu întreprinderea care a cumpărat terenurile cu sistemul de irigare şi avem mari probleme. Ne-am adresat de multe ori la poliţie, la Procuratura raionului Ştefan Vodă, CNA şi am primit răspuns că există toate actele necesare pentru declanşarea unui dosar penal”, a adăugat edilul.

Ion Ursu propune crearea unui grup de experţi, din care să facă parte reprezentanţi ai societăţii civile, care să evalueze starea reală a sistemului de irigare. El a mai spus că în ultimul an mai mulţi agricultori care au vrut să planteze livezi în zonă au renunţat la intenţie lin cauza lipsei sistemului de irigare. Dacă organele abilitate nu vor interveni operativ, situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult.