logo

7 ani de DCFTA: rezultate înregistrate și priorități în perioada următoare


https://www.ipn.md/ro/7-ani-de-dcfta-rezultate-inregistrate-si-prioritati-in-7966_1087288.html

Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova. Odată cu punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE, s-a schimbat configurația comerțului extern al țării. Pe piața europeană au fost direcționate aproximativ 70% din exporturile moldovenești, iar importurile constituie circa 50%. Despre aceasta au vorbit participanții la evenimentul „7 ani de implementare a DCFTA în Republica Moldova: rezultate înregistrate și priorități în perioada următoare”, organizat de Delegația UE în Republica Moldova ,în cooperare cu autoritățile țării, transmite IPN.

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a menționat la reuniunea organizată în regim online că, în acești ani, Republica Moldova a reușit să stabilească relații bune de cooperare cu Uniunea Europeană, fiind cel mai mare beneficiar de ajutor din partea UE per cap de locuitor din vecinătatea Europei. Asistența UE a contribuit la sporirea competitivității la export a întreprinderilor din Moldova, la promovarea investițiilor, susținerea IMM-urilor prin programe relevante, precum și alte reforme în segmente importante ale economiei.

În acest răstimp, peste 27 000 de standarde europene au fost adoptate de către Republica Moldova. Utilizarea acelorași standarde va contribui la facilitarea comerțului și creșterea competitivității produselor și serviciilor pe piața europeană. Republicii Moldova i s-au acordat cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul fructelor în UE, fiind majorate și pragurile pentru grâu, orz, porumb și cereale prelucrate.

Creșterea exporturilor în UE a contribuit, pe parcursul anului 2020, la generarea a 1,6 miliarde dolari SUA venituri pentru economia țării, aduse de către 1608 companii exportatoare, ceea ce reprezintă peste 70% din numărul total de companii antrenate în activitatea de export. În contextul valorificării oportunităților oferite de DCFTA/AA și extinderii gamei de produse moldovenești pe piața UE, cea mai recentă realizare ține de obținerea dreptului de tranzit și export al produselor lactate. Urmare a evaluării de către Comisia Europeană a unităților comerciale propuse de ANSA și includerii acestora în sistemul TRACES, produsele lactate moldovenești vor putea fi exportate în Uniunea Europeană.

În aceste condiții, este absolut necesar ca Republica Moldova să continue consolidarea dialogului strategic și parteneriatului cu UE, au menționat participanții la eveniment, iar măsurile planificate de MEI pe segmentul economic sunt orientate spre unele acțiuni prioritare, printre care negocierea și semnarea Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (AECA), implementarea tuturor măsurilor pentru obținerea dreptului de export al produselor de origine animală (carne de pasăre și ouă de categoria B), adoptarea și punerea în aplicare a prevederilor noului Cod Vamal al Republicii Moldova etc.