Locuitorii capitalei și turiștii aflați la Chișinău au începând ocazia să vadă și să guste din vinurile a 68 de producători care sunt prezenți în PMAN la ediția a 18-a a Zilei Naționale a Vinului, transmite IPN.
În deschiderea oficială a sărbătorii, Georgeta Mincu, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a declarant că anul acesta se așteaptă o producție de aproximativ 700 000 tone de struguri. „Sperăm ca roada să își găsească cumpărători aici și peste hotare. De aceea este important ca vinul moldovenesc să fie promovat ca un tezaur imaterial al Republicii Moldova”, a spus Georgeta Mincu.
Ministrul agriculturii a spus că în acest an la evenimentul din PMAN sunt prezente 68 de companii vinicole.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a declarat că diversitatea și unicitatea vinurilor moldovenești trebuie promovată cu toată forța pe piața internă și la export. „Ediția de anul acesta depășește limitele Pieței Marii Adunări Naționale și se extinde pe o suprafață de 25 000 de metri pătrați. La crearea acestui orășel al vinului au muncit cu pasiune și răbdare peste 1600 de persoane”, a spus Gheorghe Arpentin.
În cadrul ceremoniilor oficiale de deschidere a Zilei Naționale a Vinului, au fost înmânate premii și distincții pentru companiile care au avut realizări importante în domeniu. Astfel, premiul pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor înalte, promovarea peste hotare a imaginii Republicii Moldova ca țară viti-vinicolă a revenit vinăriei Bostavan. Premii au mai fost acordate celui mai iscusit oenolog al anului, pentru merite deosebite în cultivarea viței de vie, precum și celor mai bune vinării din cele patru regiuni cu Indicație Geografică Protejată.
Premiați au fost și reprezentanții unor companii vinicole din Polonia, China și România, pentru contribuțiile avute la exporturile de vin moldovenesc în țările respective.
În cadrul evenimentului, președintele Rețelei europene a orașelor vinului, portughezul Jose Calixto, a declarat că Cricova a fost declarată „Oraș european al vinului Dionis 2020”.
Pe 5 și 6 octombrie, Orașul Vinului se va extinde dincolo de Piața Marii Adunări Naționale, în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului și pe strada pietonală Eugen Doga.
Până pe 7 octombrie, ora 07.00, va fi sistată circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin. Transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente. Locuri de parcare vor fi disponibile pe strada Alexandr Pușkin, Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolit Dosoftei, Bulgară și alte străzi din preajmă.