În Republica Moldova, se înregistrează unul din cele mai înalte niveluri de morbiditate a populației prin hipertensiune arterială. În anul 2021, 624 de mii de persoane adulte sufereau de boala hipertensivă, boala ischemică a inimii însoțită de boala hipertensivă și boli cerebro-vasculare cu boală hipertensivă. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a hipertensiunii arteriale, marcată anual pe 17 mai. Specialiști atenționează că hipertensiune arterială este o cauză majoră a unor probleme de sănătate cum ar fi: accidentele vasculare cerebrale, atacul de cord, boli de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței, transmite IPN.
Potrivit ANSP, incidența cazurilor noi depistate anul trecut a constituit 103,9 cazuri la 10 mii de locuitori sau 29 856 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Specialiștii atenționează că multe persoane cu hipertensiune nu cunosc despre acest fapt, deoarece boala poate decurge fără simptome. Acesta este motivul pentru care a fost numită „asasinul tăcut”.
Hipertensiunea arterială (HTA) este creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală. Valorile normale ale tensiunii arteriale în diferite etape ale vieții variază. Este necesară măsurarea frecventă a tensiunii arteriale pentru a vedea când apar schimbări și când este cazul tragerii unui semnal de alarmă.
Specialiștii recomandă adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația sănătoasă limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, precum și creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică.
La nivel mondial se estimează că 1,28 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, dintre care 46% nici nu cunosc despre aceasta. O persoană se consideră bolnavă de hipertensiune arterială dacă a fost măsurată o tensiune arterială >140/90 mm Hg (milimetri coloană de mercur) la ultimele două vizite la medic pe durata ultimelor 12 luni.