53,9% dintre respondenții unui sondaj privind percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în cooperare cu CBS-AXA, au menționat Uniunea Europeană drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova. Federația Rusă a fost menționată de 21% de respondenți, iar SUA – 20,9%.
Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Mogîldea, director adjunct al IPRE, a menționat că 54% dintre respondenți cunosc despre câteva sau mai multe proiecte finanțate de către Uniunea Europeană în ultimii 5 ani în localitatea de baștină a acestora, axate în special pe reparația și reconstrucția drumurilor, reparația școlilor și grădinițelor, dar și iluminatul stradal. Printre principalii beneficiari ai asistenței UE, Guvernul este menționat de 58% dintre respondenți. La mare distanță, agricultorii au fost menționați de 19,7% dintre respondenți. Orașele și cetățenii au 18,2% și, respectiv 17,8%.
Pe dimensiunea relațiilor comerciale, țările membre ale UE sunt privite ca principalii parteneri pentru Republica Moldova, cu 51,2% din răspunsuri, urmate de Ucraina – 26,6% și Federația Rusă – 25,6%. Percepția cetățenilor privind ponderea țărilor UE în comerțul cu Republica Moldova corespunde, în termeni generali, cu datele statistice oficiale. Principalele produse exportate pe piața UE sunt de origine agricolă, iar produsele industriale au o pondere mai mică, în viziunea respondenților.
Potrivit lui Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA, sondajul a mai arătat că peste 54% dintre respondenți cred că lucrurile merg într-o direcție greșită, față de circa 36% care spun că lucrurile merg într-o direcție bună. În ultimii ani ponderea aprecierilor pozitive crește, chiar dacă mai prevalează percepțiile negative.
Cât privește încrederea în partide politice, la această etapă nu este niciun partid politic care să înregistreze o balanță pozitivă a spectrului de încredere. Chiar și așa, PAS are 33% aprecieri pozitive, PSRM – 26%, PCRM – 24%, Blocul Victoria – 17% aprecieri pozitive și Partidul Nostru – 15%.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, din totalul respondenților cu PAS ar vota 30%, cu BECS – peste 14%, Blocul Victoria – peste 8%, iar pentru Partidul Politic Partidul Nostru – peste 5%. Din cei deciși, cu PAS ar vota 41%, cu BECS – 22%, cu Blocul Victoria –13%, iar cu partidul Nostru – peste 8%. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, majoritatea ar vota cu Maia Sandu, Igor Dodon, sau Renato Usatîi.
Majoritatea respondenților au indicat că nu au încredere în niciun politician. Această opțiune este urmată de cea a Maiei Sandu ca persoana în care au cea mai mare încredere. Lista e continuată de Igor Dodon, Ilan Șor și Renato Usatîi.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1119 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, cu o marjă de eroare de 2,9%. Datele au fost colectate în perioada 28 iunie-18 iulie.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.