logo

54% din respondenți susțin aderarea Republicii Moldova la UE, sondaj


https://www.ipn.md/ro/54-din-respondenti-sustin-aderarea-republicii-moldova-la-ue-7967_1097418.html

Majoritatea populației sau 54% din respondenți susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 37% se opun, iar 9% nu au oferit un răspuns la această întrebare, potrivit unui sondaj realizat de Compania Date Inteligente SRL (iData).

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că în ultimul an și jumătate, ceea ce poate fi legat sau nu de războiul din Ucraina, ponderea celor care sunt ferm convinși că Moldova trebuie să adere la UE a scăzut puțin, dar în continuare în Moldova sunt condiții favorabile pentru a desfășura un referendum care ar aduce cu siguranță victoria celor care susțin aderarea Moldovei la UE.

43,6% din respondenți pledează pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică, în timp ce 42,7% se opun. Recent, în spațiul public s-a discutat despre ieșirea Moldovei din cadrul Comunității Statelor Independente. Doar o treime din populație susține această inițiativă, în timp ce 52,6% din respondenți  se opun, iar 12,5% nu au o opinie clară.

Principalul eveniment al lunii mai 2023 a fost Marea Adunare Europeană din 21 mai. La întrebarea cu răspuns deschis, 43,6% din respondenți au menționat acest eveniment ca fiind cel mai important. Acest procentaj reprezintă cel mai mare număr de răspunsuri obținute până acum în cadrul acestei întrebări, ceea ce demonstrează că evenimentul a avut o rezonanță semnificativă în rândul majorității populației.

De asemenea, marea majoritate a populației, 68%, se opune redenumirii sărbătorii de 9 mai, în timp ce doar 16% susțin redenumirea acesteia în Ziua Comemorării și Concilierii Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, iar 9% ar prefera ca această zi să fie denumită Ziua Europei.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, conform opțiunilor exprimate de respondenți deciși, trei formațiuni politice ar reuși să depășească pragul electoral. Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 24,4% din voturile totale (38,5% din voturile respondenților deciși), Partidul Politic Șor ar obține 15,9% (25,1% din voturile deciși), iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 15,3% (24,2% din voturile celor deciși).

Cetățenii Republicii Moldova continuă să acorde cea mai mare încredere președintelui țării. Maia Sandu – 23,7%. Ea este urmată de Ilan Șor cu 11,5% și de fostul președinte Igor Dodon – 10,9%.

Potrivit sondajului, ponderea populației care consideră că lucrurile în Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție corectă a depășit pentru prima dată în ultimul an și jumătate cota de 40%, ajungând la 41,2%. În același timp, ponderea celor care consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită a scăzut la 46,8%.

La sondaj au participat 1032 de respondenți din 373 de localități din Moldova, fiind realizat exclusiv la telefon, în perioada 23-30 mai 2023.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.