logo

5+2 la Roma: Aspectele „pachetului din 8 puncte” vor fi finalizate până la sfârșit de an


https://www.ipn.md/ro/52-la-roma-aspectele-pachetului-din-8-puncte-vor-7965_1042034.html

Toate aspectele ce țin de „pachetul din opt puncte” în procesul de reglementare transnistreană vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Este rezultatul negocierilor în formatul 5+2, care au avut loc la Roma în perioada 29-30 mai. Angajamentul este reflectat în Protocolul de la Roma, semnat de părți, mediatori și observatori. Protocolul include termene și mecanisme adoptate de părți pentru a asigura finalizarea rapidă a priorităților restante, transmite IPN.

„Acordurile, urmate de implementarea prin asumare și conducere locală, au devenit noua normă a procesului de reglementare transnistreană. Protocolul semnat astăzi de părți îmi dă încrederea că și celelalte priorități ce țin de telecomunicații, cazurile penale și libera circulație vor fi atinse de părți până la sfârșitul anului dacă nu mai curând”, a declarat Franco Frattini, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru reglementarea transnistreană.

Michael Scanlan, șeful Misiunii OSCE în Moldova și mediatorul OSCE în formatul 5+2, a spus că, în ultimele luni, Chișinăul și Tiraspolul au demonstrat un angajament real de a avansa procesul de reglementare. Ambasadorul și-a exprimat încrederea că părțile vor continua această abordare orientată spre rezultat, pe măsură ce negocierile directe dintre părți, la Chișinău și Tiraspol, facilitate de Misiunea OSCE, merg dincolo de „pachetul din opt puncte”.

În acest an, Chișinăul și Tiraspolul s-au implicat activ pentru a implementa trei dintre acordurile din noiembrie, cu privire la deschiderea podului Gura-Bâcului–Bîcioc, apostilarea diplomelor și funcționarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină. Părțile au reconfirmat termenele pentru a finaliza acordul privind utilizarea terenurilor agricole din raionul Dubăsari, până la 1 august, și a lansa, până la 1 septembrie, implementarea așa-numitului „acord al plăcuțelor de înmatriculare”, semnat de părți pe 24 aprilie 2018.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, comentând evenimentul, analistul politic Oazu Nantoi, expert în problematica transnistreană, a opinat că negocierile care se poartă nu au nimic în comun cu rezolvarea conflictului, care nici conflict nu este dacă ne uităm la relațiile dintre oamenii de rând de pe malul stâng și malul drept al Nistrului. În opinia sa, această rundă de negocieri face parte din rutina promovată de OSCE, care are nevoie de mimarea procesului de negocieri, pe când în Republica Moldova se observă tendința de segregare a regiunilor. Potrivit analistului, Moldova demonstrează că este incapabilă să edifice un stat de drept funcțional în limitele frontierelor recunoscute de comunitatea internațională.