logo

500 de hectare de pășuni din regiunea Parcului Național Orhei au fost reabilitate


https://www.ipn.md/ro/500-de-hectare-de-pasuni-din-regiunea-parcului-national-orhei-au-fost-reabilitat-7967_1033752.html

500 de hectare de pășuni au fost reabilitate şi peste 150 de hectare de terenuri degradate şi neproductive au fost împădurite în regiunea Parcului Național Orhei. Acestea sunt rezultatele unui proiect al Uniunii Europene –  Clima East, prezentate astăzi, 4 aprilie, la un eveniment de totalizare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de PNUD, care a implementat proiectul, productivitatea medie a pășunilor a crescut de aproximativ 2,5 ori, de la 2 tone fân/hectar în 2014 până la 4,59 tone fân/hectar, în timp ce stocarea de carbon în sol şi vegetaţie s-a îmbunătățit cu peste 200%.

Pe lângă Parcul Național Orhei, pentru alte șapte comunități au fost elaborate planuri de gestionare a pădurilor pentru 1400 de hectare, precum și planuri de gestionare a pășunilor, pentru 5000 de hectare. Aceste planuri ar asigura gestionarea durabilă a resurselor naturale pentru o perioadă de zece ani.

Reprezentantul permanent adjunct al PNUD, Ştefan Liller, a remarcat că proiectul Clima East va genera mai multe beneficii pentru mediu, precum beneficii sociale şi economice, de captare îmbunătățită a carbonului, de scădere a gazelor cu efect de seră şi de resurse locale îmbunătățite de păşuni şi forestiere.

Proiectul Clima East, implementat în perioada 2013-2016, este un proiect regional, finanțat de Uniunea Europeană, care îşi propune să ofere asistență țărilor din Parteneriatul Estic și Federația Rusă, în activităţi de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Bugetul proiectului Clima East a constituit 535000 euro.