logo

50% din cererile înregistrate la Oficiul Avocatului Poporului în 2017 sunt de la deținuți


https://www.ipn.md/ro/50-din-cererile-inregistrate-la-oficiul-avocatului-poporului-in-2017-sunt-de-la--7967_1035265.html

Condițiile în cele peste 60 de instituții de detenție din țară, inclusiv în spitalele de psihiatrie și instituțiile psiho-neurologice, nu s-au îmbunătăți considerabil și ating nivelul de severitate necesară pentru a constitui tratament inuman și degradant. Jumătate din cererile înregistrate la Oficiul Avocatului Poporului în primul semestru al anului curent sunt de la deținuți, care în majoritatea cazurilor reclamă condițiile rele de detenție. De asemenea, deținuții se plâng pe aplicarea relelor tratamente. Datele au fost prezentate de către ombudsmani în cadrul unei conferințe de presă la IPN în contextul Zilei internaționale de susținere a victimelor torturii.

Avocatul poporului Mihail Cotorobai a declarat că existența torturii este o pată pentru orice țară, inclusiv pentru Republica Moldova, unde se mai constată acte de tortură față de deținuți. În cele 17 penitenciare din țară sunt în jur de opt mii de deținuți. Doar trei dintre penitenciare corespund standardelor minime de detenție: Penitenciarul nr. 7 Rusca, Penitenciarul nr. 10 Goian și Penitenciarul nr. 1 Taraclia.

În condițiile unei tendințe constante de creștere a numărului deținuților în raport cu capacitatea de cazare a sistemului penitenciar (care este actualmente de aproximativ 5 500 de locuri), se înregistrează o suprapopulație de peste 40% a spațiilor de detenție. Potrivit ombudsmanului, infrastructura învechită nu este adaptată la sistemul de celule și nu permite separarea condamnaților în sectoare mici. Acest lucru, în combinație cu insuficiența personalului, duce la perpetuarea violenței și subculturii în mediul penitenciar.

Și în izolatoarele de detenție provizorie, situația este în continuare alarmantă, notează Mihail Cotorobai. Majoritatea încăperilor din izolatoare sunt în subsolurile edificiilor inspectoratelor de poliție. O altă problemă abordată frecvent de persoanele private de libertate ține de acordarea asistenței medicale neadecvate sau cu întârziere. Avocatul poporului și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Republica Moldova nu-și onorează angajamentele privind asigurarea drepturilor victimelor torturii la reabilitare.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu s-a referit la delicvența juvenilă. Potrivit ei, în adresa avocatului copilului nu au parvenit plângeri legate de aplicarea relelor tratamente în penitenciar. Unica instituție penitenciară pentru minori – Penitenciarul nr. 10 Goian – are condiții care corespund standardelor, cu mici excepții. O problemă se atestă în cazul minorilor care se află în izolatorul de urmărire penală de la Penitenciarul nr. 13, unde actualmente sunt peste 20 de copii. Potrivit ombudsmanului, condițiile de acolo sunt inumane și degradante și acest lucru a fost confirmat nu o dată și de CEDO. În acest izolator sunt patru celule, care sunt supraaglomerate. De asemenea, se atestă lipsă de igienă, dar și o problemă cu alimentația. În opinia sa, ar fi cazul ca minorii să fie transferați la Goian. Acolo ar urma să fie construite alte două blocuri noi, însă deocamdată se invocă lipsa de bani.