logo

44,5% din alegători ar vota PSRM duminica viitoare, sondaj


https://www.ipn.md/ro/445-din-alegatori-ar-vota-psrm-duminica-viitoare-sondaj-7965_1038023.html

Primele două forțe politice în Republica Moldova sunt Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSRM ar acumula 44,5% din voturi, iar PAS – 22,9%. Partidul Democrat ar obține 5,5% din voturi, iar PPPDA – 3,6%. Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP), la comanda ziarului „Timpul”.

Într-o conferință de presă IPN, directorul Fondului Opiniei Publice, Andrei Luchian, a spus că numărul cetățenilor care se declară total nemulțumiți de situația din țară continuă să fie mare – circa 86%. Același procentaj consideră că în Republica Moldova ar trebui să aibă loc alegeri anticipate.

Puțin peste 50% din respondenți susțin că, pentru ca țara să aibă rezultate pe termen lung, Moldova are nevoie de un președinte cu o putere mai mare. Aproximativ 28% consideră că e nevoie o împărțire clară a puterii, iar 8% consideră că Moldova are nevoie de un Parlament cu o putere mai mare.

Încrederea în președintele Republicii Moldova este mai mare decât în Guvern sau Parlament. „Foarte multă” şi „oarecare” încredere în președinte au 56,7% din respondenți, în Guvern – 32,5%, iar în Parlament – 24,7%. Personalitatea politică în care moldovenii au cea mai mare încredere este Igor Dodon – 36%. Pe a doua poziție este Maia Sandu – 22% și Andrei Năstase – 3%.

În ceea ce privește ultimele evenimente de pe arena politică, 52% nu susțin blocarea de către Parlament și Guvern a majorităților inițiativelor care vin din partea președintelui, iar 49% susțin interzicerea de către președintele țării a participării militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina.

Cât privește politica externă a țării, dacă ar fi puși să aleagă în cadrul unui referendum pentru a adera la Uniunea Europeană sau la Uniunea Eurasiatică, pentru Uniunea Europeană ar vota 41%, iar pentru Uniunea Eurasiatică 45%. Sondajul scoate în evidentă că pentru unirea cu România ar vota 22% din cetățeni în cadrul unui referendum, iar împotriva unirii ar vota 63%. 61% din moldoveni ar vota împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, iar 20% – pentru.

73% din respondenți cred că limba de stat ar trebui să fie moldovenească, iar 23% – română.

Directorul Fondului Opiniei Publice, Andrei Luchian, a spus că față de sondajul din martie, cifrele nu s-au schimbat semnificativ, doar se atestă ușoară creșterea a neîncrederii în președintele țării și în partide.

Datele au fost colectate în perioada 7-29 octombrie pe un eșantion de 4517 persoane. Sondajul este reprezentativ pentru populația țării, cu o eroare de plus-minus 1,5%.