logo

4 universităţi riscă să rămână fără accreditare pentru programul de studii la Drept


https://www.ipn.md/ro/4-universitati-risca-sa-ramana-fara-accreditare-pentru-programul-de-7967_1019315.html

Ministerul Educaţiei va propune Guvernului neacreditarea programelor de studii superioare de licenţă şi masterat în domeniul Drept în cazul a 4 instituţii de învăţământ superior din cele 17  care au asemenea programe (zece universităţi de stat şi şapte private). Propunerea vine ca urmare a mai multor abateri constatate de către experţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS), selectate prin concurs de către Ministerul Educaţiei pentru a evalua programele de licenţă din domeniul Drept, transmite IPN.

Fără accreditare pentru programele de studii la Drept ar putea rămâne Universitatea Slavonă, Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie, Universitatea Perspectiva INT şi Institutul Nistrean de Economie şi Drept din Bălţi.

„Din totalul de programe evaluate, în cazul celor 4 universităţi punctajul obţinut la eficacitatea procesului educaţional a fost inferior pragului minim de 30 de puncte stabilit pentru acreditare. Respectiv, cele 4 instituţii îşi pierd dreptul de a oferi programe de studii universitare de licenţă în domeniul Dreptului. Întrucât, potrivit Codului Educaţiei, o instituţie nu are dreptul să ofere programe de masterat dacă nu este acreditată pentru programe de licenţă, aceste instituţii nu vor putea oferi nici programe de masterat”, a declarat ministrul educaţiei, Maia Sandu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit raportului, în cazul a peste 50% dintre programele evaluate nu există în totalitate mijloacele necesare pentru realizarea obiectivelor de studii, inclusiv resurse ştiinţifice (cursuri, monografii, note de curs, tratate etc.) sau resurse umane. Totodată, în aproape aceeaşi proporţie s-a constatat că programele de studii şi planurile de învăţământ evaluate corespund doar parţial planului-cadru aprobat de Ministerul Educaţiei.

Cele patru universităţi îşi păstrează accreditarea pentru alte programe de studii şi vor putea obţine şi o autorizaţie provizorie pentru programele de Drept dacă vor înlătura toate carenţele depistate. Până atunci, circa 1400 de studenţi care îşi fac studiile de licenţă şi masterat în Drept la cele patru universităţi vor fi repartizaţi la programe similare în alte instituţii de învăţământ superior către începutul anului de studii 2015-2016.

Costul evaluării celor 17 universităţi a fost de 800 de mii de lei.