logo

37 de dosare au fost depuse pentru decernarea Premiului Naţional


https://www.ipn.md/ro/37-de-dosare-au-fost-depuse-pentru-decernarea-premiului-national-7967_1007156.html

37 dosare au fost depuse pentru decernarea Premiului Naţional, dintre care 31 sunt eligibile. Dosarele au fost examinate în cadrul şedinţei Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional – 2013, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Şase dosare au fost respinse, dintre care trei pentru că nu au fost înaintaţi la concurs de către instituţiile abilitate; două dosare au fost respinse pentru că lipsesc documentele confirmative la scrisorile de recomandare, şi un dosar care se referă la un colectiv de autori ce include o persoană care nu este cetăţean al Republicii Moldova.

Totodată, s-au constituit 3 comisii pe domenii (ştiinţă, tehologii, cultură şi artă). Cea de-a 4 comisie (sport) nu a fost formată din motiv că pentru domeniul sportului a fost înaintat doar un singur dosar.

Următoarea şedinţă a Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional va avea loc în data de 19 august curent.

Printre persoanele care au fost înaintate pentru decernarea Premiului Naţional se numără Sergiu Musteaţă, doctor în istorie; Gheorghe Avornic, doctor în drept; Dumitru Costandachi, sculptorul în lemn; Eleonora Romanescu, pictoriţă, restaurator; Dumitru Blajinu, fondator şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor”; Petre Neamţu, director artistic si prim-dirijor al Orchestrei de muzica populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”. Au mai fost înaintaţi pentru decernarea Premiului Naţional Gheorghe Mustea, compozitor şi dirijor; Mihail Munteanu, artist vocalist (solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”; Fiodor Angheli, fost deputat în Parlament, ambasador al Republicii Moldova în Turcia; Valeriu Matei, scriitor, poet; Spiridon Vangheli, scriitor.

Au fost respinse dosarele persoanelor Alina Mazureac (Radu), Aneta Grosu, Victor Moşneag, Petru Grozavu, Iurie Sanduţa, Nicolae Cuşchevici, care au fost recomandaţi de către Asociaţia Presei Independente.