logo

32 de ani de la Războiul de la Nistru. Președinta: Societatea noastră poartă încă o rană adâncă


https://www.ipn.md/ro/32-de-ani-de-la-razboiul-de-la-nistru-7967_1103069.html

Zeci de persoane au venit astăzi să depună flori la Complexul memorial „Maica Îndurerată” și să-i comemoreze pe cei care au luptat pentru apărarea independenței și integrității țării în conflictul armat de la Nistru. „Păstrând memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi, o spun, clar și răspicat, nu vor reuși, nici acum, nici pe viitor”, a declarat președinta Maia Sandu la mitingul de comemorare, transmite IPN.

Președinta a venit să depună flori împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Ea a menționat că în Republica Moldova fiecare început de primăvară este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Potrivit șefei statului, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele care și-au pierdut soții sau de părinții care au fost nevoiți să-și înmormânteze, înainte de vreme, fiii care s-au sacrificat pentru patrie – Republica Moldova.

„Ne închinăm în fața eroilor din acele zile și săptămâni în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile. Dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă, pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca”, a notat Maia Sandu.

Președinte spune că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Indiferent că trăiesc la Chișinău sau Tiraspol, la Bălți sau Tighina, la Comrat sau Taraclia, oamenii din Moldova prețuiesc, mai mult decât oricând, pacea și libertatea.

„Republica Moldova se află astăzi într-un moment de răscruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană reprezintă pentru țara noastră o șansă istorică de a ne uni, cu toții, în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea căreia îi aparțin”, a declarat șefa statului.

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 32 de ani de la începutul conflictului armat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În Războiul de pe Nistru, din primăvara-vara anului 1992, circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar câteva sute de oameni au fost răniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.