31 de candidaţi s-au înregistrat în cursa electorală din Găgăuzia
https://www.ipn.md/ro/31-de-candidati-s-au-inregistrat-in-cursa-electorala-din-7965_999055.html
În cursa electorală pentru alegerile în Adunarea Populară din Găgăuzia, care vor avea loc pe 9 septembrie, s-au înregistrat 31 de candidaţi. Cei mai mulţi sunt din partea Partidului Comuniştilor. Alte câteva zeci de dosare se află în proces de examinare.
Înregistrarea candidaţilor a început la 9 iulie. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Svetlana Mironova, a declarat pentru Info-Prim Neo că până în prezent şi-au depus dosarele candidaţi din partea a 5 partide politice, iar deocamdată au fost înregistraţi doar de la 4 partide.
De la Partidul Comuniştilor şi-au depus dosarele 20 de candidaţi şi toţi au fost înregistraţi. De la Partidul Socialiştilor sunt 9 persoane care şi-au depus dosarele şi 5 au fost înregistrate. De la Partidul Democrat şi-au depus actele 2 candidaţi şi ambii au fost înregistraţi. De la Partidul Social Democrat şi-au depus actele 7 persoane şi 4 au fost înregistrate. De la Partidul Liberal Democrat şi-au depus dosarele 16 persoane, dar niciunul deocamdată nu a fost înregistrat.
Totodată, 100 de persoane şi-au manifestat dorinţa să candideze independent. 42 dintre aceştia deja au colectat numărul necesar de semnături. Preşedintele comisiei explică că cei care au fost deja înregistraţi şi-au depus dosarele până joi, 12, iulie. Dosarele celorlalţi sunt în proces de examinare, iar o decizie va fi luată miercuri, 18 iulie. Dosare mai pot fi depuse până pe 9 august, ora 17.00.
Cheltuielile pentru scrutin au fost estimate la circa 1,7 milioane de lei. Buletinele vor editate în trei limbi – limba de stat, limba rusă şi găgăuză. Pe teritoriul UTA Găgăuzia vor fi deschise 62 de secţii de votare. Comisia electorală a solicitat autorităţilor locale, la selectarea încăperilor unde vor fi deschise secţii de votare, să ţină cont de căile de acces pentru persoanele cu deficienţe locomotorii.
La scrutinul din septembrie, alegătorii vor fi chemaţi la urne să-şi dea votul pentru cei 35 de deputaţi care fac parte din legislativul autonomiei. Membrii Adunării Populare sunt aleşi prin vot direct, pe un mandat de patru ani. Partidele, blocurile electorale, alte organizaţii obşteşti-politice pot înainte o singură candidatură pentru fiecare circumscripţie electorală, care sunt 35 la număr. În circumscripţiile electorale, unde niciun candidat nu va obţine mai mult de 50 la sută din voturi, va avea loc al doilea tur de scrutin.