30 de şcoli vor fi închise începând cu noul an de studii
https://www.ipn.md/ro/30-de-scoli-vor-fi-inchise-incepand-cu-noul-an-7967_992193.html
30 de şcoli vor fi închise, iar altele 42 vor fi reorganizate începând cu 1 septembrie 2011. Informaţia a fot comunicată joi, 18 august, de către viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, care a precizat că acestea sunt datele parvenite de la direcţiile de învăţământ din teritoriu, transmite Info-Prim Neo.
„Este adevărat că nu în toate cazurile avem acceptul administraţiei publice locale, adică votul consiliilor locali. Cât privește închiderea instituţiilor de învăţământ, deocamdată doar pentru 19 din 30 există acceptul”, a menţionat Tatiana Potâng. Pentru fiecare raion situaţia este diferită. De exemplu, în raionul Călăraşi din 4 instituţii care urmează să fie închise doar pentru 3 există acceptul. La Nisporeni erau planificate pentru reorganizare 3 instituţii, dar nu există încă acceptul administraţiei publice locale pentru aceasta.
Tatiana Potâng a recunoscut că şi cu procurarea autobuzelor pentru transportarea copiilor la şcolile de circumscripţie sunt probleme. Au existat două surse de finanţare: Banca Mondială (BM) - pentru 35 de unităţi de transport şi bugetul de stat - pentru altele 37. Licitaţia cu finanţare din bugetul de stat a fost anulată din cauza unor impedimente şi urmează a fi desfăşurată repetat, iar autobuzele cumpărate din banii BM încă nu au fost aduse.
„Cele 35 de autobuze pot întârzia, pentru că nu sunt autobuze de serie, adică nu sunt în stoc şi urmează să se fabrice. Din experienţa noastră anterioară de procurare a unităţilor de transport putem spune că durează mai mult de 3 luni. Dar am examinat posibilitatea arendării unităţilor de transport până când vor fi achiziţionate şi vor fi livrate autobuzele în teritoriu”, a declarat Tatiana Potâng.
În Republica Moldova există 1500 de instituţii de învăţământ preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, până în 2013 urmează să fie reorganizate 370 dintre acestea. Proiectului ,,Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova” este finanţat de Banca Mondială şi are un buget de 10 milioane de dolari.