logo

30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii


https://www.ipn.md/ro/30-de-ani-de-la-stabilirea-relatiilor-diplomatice-cu-7965_1087937.html

Republica Moldova și Statele Unite ale Americii marchează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că SUA se află printre principalii investitori și parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, acordând pe parcursul a trei decenii un sprijin impresionant țării, atât prin suport tehnic, financiar, cât și de dezvoltare, transmite IPN.

„Pe 18 februarie 1992 Republica Moldova și SUA au stabilit relații diplomatice, pavând astfel calea spre edificarea unor relații bilaterale dinamice și în ascensiune continuă, bazate pe comunitatea de valori cum ar fi atașamentul pentru democrație, edificarea statului de drept și protejarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat de presă.

De la recunoașterea, la 25 decembrie 1991, a independenței Republicii Moldova și deschiderea în scurt timp, la 13 martie 1992, a Ambasadei la Chișinău, SUA au demonstrat rolul de partener strategic, susținând ferm și consecvent avansarea parcursului democratic, consolidarea instituțiilor naționale, sprijinirea fermă a parcursului european, dezvoltarea economică și modernizarea țării, precum și afirmarea Republicii Moldova ca stat democratic, suveran și independent. „De-a lungul acestor ani am apreciat poziția consecventă a părții americane pentru reglementarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internațional recunoscute”, precizează MAEIE.

Mesajele frecvente de susținere și încurajare din partea Statelor Unite pentru eforturile Republicii Moldova în vederea construirea unei societăți democratice și prospere vin să confirme caracterul sustenabil și calitatea înaltă a parteneriatului moldo-american. „Parcursul ascendent al relațiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Dialogul Strategic, dimensiune esențială a parteneriatului moldo-american, care oferă perspective ample și cuantificabile de cooperare într-o arie vastă de domenii – consolidarea statului de drept, reforma justiției, cooperarea comercial-economică, securitate și apărare, securitate și reziliență energetică, contacte interumane. Cadrul Dialogului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă și rapidă schimbare, dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-au adăugat și evoluțiile conexe pandemiei de COVID-19, SUA oferindu-ne asistență substanțială în acest sens, motiv pentru care ținem să exprimăm încă o dată aprecierea noastră”, se arată în comunicatul de presă.

Asistența valoroasă oferită pe parcursul anilor prin intermediul USAID și a altor agenții guvernamentale americane, implementarea diverselor proiecte și programe de asistență în domenii prioritare pentru dezvoltarea Republicii Moldova și sporirea competitivității economiei naționale, printre care agricultura, viticultura, turismul, industria ușoară, industriile creative, ICT, toate împreună sprijină reformele și contribuie la consolidarea creșterii economice în beneficiul cetățenilor.

O dimensiune separată o constituie relațiile interumane, schimburile academice și programele de stagii oferite în acești 30 de ani miilor de beneficiari din toată țara, inclusiv aportul valoros al Corpului Păcii, care din anul 1993 – la invitația Guvernului Republicii Moldova - ajută la dezvoltarea capacității de predare a limbii engleze, dezvoltă programe în domeniul comunitar şi organizaţional, antreprenoriat și educația pentru sănătate.

„Folosind prilejul aniversar, exprimăm ferma convingerea că Republica Moldova și Statele Unite ale Americii dispun de un potențial important pentru amplificarea și aprofundarea continuă a cooperării în multiple domenii de interes comun în beneficiul ambelor țări și popoare, în spiritul legăturilor strânse de prietenie generatoare de colaborări bilaterale reciproc avantajoase”, menționează MAEIE.