logo

30 de ani de la Războiul de la Nistru


https://www.ipn.md/ro/30-de-ani-de-la-razboiul-de-la-nistru-7967_1088201.html

30 de ani au trecut de la declanșarea, pe 2 martie 1992, a acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. 300 de oameni și-au pierdut viața, iar 370 au fost răniți, rămânând cu diferite grade de dizabilitate, transmite IPN.

Pe 2 martie 1992, gardiştii şi cazacii înarmați cu automate au blocat podurile peste Nistru în direcţia localităţilor Vadul lui Vodă, Lunga şi barajul Hidrocentralei de la Dubăsari. Au limitat trecerea transportului pe podurile din orașele Bender, Rîbniţa și spre orașul Camenca.

2022 este declarat Anul Recunoștinței veteranilor de război participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Decizi Parlamentului vine în semn de respect față de patriotismul veteranilor, care și-au jertfit viața și sănătatea în lupta pentru libertate, democrație și edificarea statului de drept Republica Moldova.

Astăzi, de Ziua Memoriei, vor avea loc depuneri de flori la mormintele celor căzuți în acțiunile de luptă.

Conform planului acțiunilor în Anul Recunoștinței, persoanele cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă și familiile celor căzuți la datorie vor primi ajutor material anual, iar veteranii războiului vor beneficia de un examen medical complex și, în caz de necesitate, tratament spitalicesc și balneosanatorial.

Vor fi organizate expoziții de documente și materiale istorice consacrate eroilor căzuți, competiții sportive și activități educativ-patriotice în cadrul instituțiilor de învățământ. Participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței țării se vor întâlni cu recruții, tinerii angajați ai Armatei Naționale, Serviciului de Informații și Securitate și instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne.

Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.