logo

30 de ani a relațiilor moldo-chineze, marcate în China


https://www.ipn.md/ro/30-de-ani-a-relatiilor-moldo-chineze-marcate-in-7965_1087497.html

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, au făcut duminică un schimb de mesaje de felicitare cu ocazia celei de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre țările lor, transmite IPN cu referință la agenția de presă Xinhua.

În mesajul său, Xi subliniază că China și Moldova sunt parteneri tradiționali și țări-prietene. În ultimii 30 de ani, a menționat el, relațiile bilaterale au cunoscut o dezvoltare sănătoasă și constantă, cele două țări bucurându-se de o încredere reciprocă politică din ce în ce mai profundă, realizând progrese substanțiale în diferite domenii de cooperare și colaborând strâns în afacerile globale și regionale.

Președintele chinez acordă o importanță deosebită dezvoltării relațiilor între China și Republica Moldova și apreciază că aniversarea este un prilej pentru a spori efortul de dezvoltare în continuare a legăturilor bilaterale și a cooperării în diferite domenii în beneficiul ambelor națiuni.

La rândul ei, Sandu a spus, menționează sursa, că relațiile Moldova-China se bucură acum de o dezvoltare rapidă, pe suportul unui dialog politic ascendent și aprofundarea cooperării win-win și o coordonare din ce în ce mai bună în relațiile multilaterale. Moldova, a relevat președinta, mulțumește Chinei pentru asistența acordată în pandemie și este dispusă în continuare să exploreze potențialul în diverse domenii pentru a atinge noi orizonturi în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

În aceeași zi de 30 ianuarie 1992, Republica Moldova a stabilit relații diplomatice și cu Republica Coreea. Astăzi, 31 ianuarie, se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice modo-spaniole.