logo

26 septembrie 2011 – Ziua Mondială a Contracepţiei


https://www.ipn.md/ro/26-septembrie-2011-ziua-mondiala-a-contraceptiei-7542_1064804.html

                                                                   

                                                              26 septembrie 2011 – Ziua Mondială a Contracepţiei

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie a fiecărui an.  Celebrarea acesti date are drept scop promovarea unei lumi în care fiecare sarcină sa fie o sarcină dorită şi să crească conştientizarea importanţei contracepţiei, astfel încât tinerii să ia în cunoştinţă de cauză deciziile privitoare la viaţa lor sexuală şi reproductivă, în special cei cu vârstele între 15-19 ani care sunt cei mai predispuşi infecţiilor cu transmitere sexuală.

Ziua Mondială a Contracepţiei 2011, având ca temă: „Trăieşte-ţi viaţa. Cunoaşte-ţi drepturile. Învaţă despre contracepţie.” se axează pe necesitatea de a încuraja tinerii să îşi exercite dreptul de a căuta informaţii exacte, nepărtinitoare despre contracepţie, să îşi asume responsabilitatea prevenirii unei sarcini neplanificate sau infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS).

Conform statisticilor din studiul internaţional Contracepţia: Cine este responsabil până la urmă?”, realizat în mai 2010, în care au fost implicate 25 ţări şi peste 5.000 tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani din regiunea Asia-Pacific, Europa, America de Nord şi America Latină, a reieşit că tot mai mulţi tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani au raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou şi 45% dintre tinerii activi din punct de vedere sexual au întreţinut raporturi sexuale neprotejate (25% în 2009), pe motivul că metoda de contracepţie nu a fost disponibilă în acel moment. Printre alte motive ale neutilizării vreunei metode de contracepţie se numără faptul că nu le place contracepţia sau ca erau sub influenţa alcoolului.

De asemenea, pentru 44% dintre tinerii care au participat la sondaj, igiena personală, inclusiv duşul, epilarea şi aplicarea parfumului sunt mai importante decât contracepţia, atunci când se pregătesc pentru o întâlnire care poate avea drept rezultat raporturile sexuale. În acest sondaj, în Europa, 36% dintre cei care au întreţinut raporturi sexuale, declară că nu au folosit metode contraceptive cu un partener nou şi 56% consideră că sunt foarte bine informaţi despre opţiunile de contracepţie. Totodată, 36% dintre tinere şi 21% dintre tineri au o prietenă apropiată sau pe cineva din familie care a avut o sarcină nedorită. Conform aceluiaşi studiu, doar 51% dintre tinerii care au participat la sondaj consideră că sunt bine informaţi despre metodele de contracepţie existente.

Rezultatele sondajului sunt semnificative deoarece nivelul sarcinilor neplanificate constituie la nivel global un motiv de îngrijorare majoră, în special în randul celor foarte tineri. În toată lumea, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc în fiecare an sunt neplanificate.

În plus, conform unui raport din 2009, statisticile privind infecţiile cu transmitere sexuală sunt îngrijorătoare: 500.000 tineri se infectează cu ITS (cu excepţia HIV) în fiecare zi. Cele mai mari rate raportate de ITS se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 si 24 ani şi doar un număr foarte redus de adolescenţi (între 15 şi 19 ani) au acces la servicii acceptabile de tratare a infecţiilor cu transmitere sexuală şi pe care şi le pot permite.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei Societata de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) – membru al Federaţiei Internaţionale pentru Planificarea Familiei Reţeaua Europeană (International Planned Parenthood Federation European Network) - în parteneriat cu Centrul Sănătăţii Prietenos Tinerilor (CSPT) “Tineri pentru Tineri” din oraşul Cimişlia şi cu sprijinul Bayer Health Care reprezentanţa în Moldova lansează o campanie inedită de sensibilizare şi informare a tinerilor din Republica Moldova “Am dreptul să fiu informat!”, care va avea loc în perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2011.

Scopul acestei campanii este creşterea nivelului de conştientizare şi informare a populaţiei tinere privind importanţa metodelor contraceptive disponibile şi a utilizării unor surse de informare care să ofere informaţii corecte despre acestea.

Campania va include un şir de acţiuni informative realizate în perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2011 de către voluntarii SPFM şi CSPT “Tineri pentru Tineri” cum ar fi Flash Mob (în Chişinău şi Cimişlia) cu distribuirea de pachete/broşuri informative şi activităţi informativ-educative pentru tineri,  discuţii între voluntari la o ceaşcă de cafea, „I BEING A GIRL/ Eu ♥ să fiu Fată (Femeie)”, cu genericul “Contracepţia – trecut, prezent, viitor”,  seminar pentru medicii de familie din raionul Cimişlia “Contracepţia în practica medicului de familie”, participarea actorilor implicaţi în campanie informativă la emisiunea radio la “Forţa Junimii”, program pentru şi despre tineri  “Pentru ca fiecare contează!”, etc.

De asemenea echipa SPFM (membrii Consiliului Administrativ, staff-ul, voluntari tineri şi adulţi), membrii şi voluntarii CSPT “Tineri pentru Tineri” din Cimişlia precum şi ceilalţi parteneri – membrii Reţelei organizaţiilor non-guvernamentale ce activează in domeniul Sănătăţii şi Drepturilor Sexual-Reproductive (SDSR) create recent de către  SPFM vor beneficia de un seminar informativ ,,Am dreptul să fiu informat!”, organizat de către echipa Bayer Health Care  reprezentanţa în Moldova. 

În cadrul campaniei “Am dreptul să fiu informat!”, va fi prezentat un nou sistem  de distribuţie a prezervativelor, şi anume automate specializate, unde tinerii pot procura prezervative, anonim şi la orice oră. Automatele vor fi plasate în cămine, discoteci şi alte puncte de agrement pentru tineri.

Actorii implicaţi în cadrul acestei campanii speră că în rezultatul acestor acţiuni va creşte numărul de tineri informaţi despre importanţa folosirii surselor de informare care să ofere informatii corecte despre metode contraceptive, va creşte numărul de tineri care adoptă comportamente sănătoase în privinţa contracepţiei şi va scădea numărul de sarcini la adolescente.

                                                                   
94, Sciusev St. • Chisinau • Republic of Moldova

                                                                    Phone: +373 (22) 23 50 73 • Fax: +373 (22) 54 12 08

                                                                                              spfm@starnet.md