2,5 milioane de moldoveni sunt aşteptaţi astăzi la urne
https://www.ipn.md/ro/25-milioane-de-moldoveni-sunt-asteptati-astazi-la-urne-7967_974904.html
Aproximativ 2,5 mln de cetăţeni moldoveni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică, 5 aprilie, la urne pentru a alege deputaţii în Parlamentul R. Moldova. Secţiile de votare vor fi deschise între ora 7.00 şi ora 21.00, transmite Info-Prim Neo.
Alegerile vor avea loc în 1977 secţii de votare, dintre care 1944 – în interiorul ţării şi 33 – pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale R. Moldova peste hotare.
La vot pot participa toţi cetăţenii R. Moldova care deţin acte de identitate. Votarea se efectuează în baza buletinului de identitate al cetăţeanului R. Moldova, cu fişa de însoţire în care se indică domiciliul sau reşedinţa alegătorului. Se admite votarea în baza paşaportului de tip ex-sovietic modelul anului 1974 cu menţiunea privind cetăţenia R. Moldova, numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) şi înregistrarea la domiciliu.
La fel, alegătorul îşi poate exprima opţiunea de vot în baza paşaportul de tip ex-sovietic modelul anului 1974, fără număr de identificare de stat (IDNP), cu menţiunile: “valabil pe un termen nelimitat”. Persoanele care au renunţat la actele de identitate din considerente religioase, pot vota în baza actulului de identitate provizoriu de tip F-9 cu menţiunile privind cetăţenia R. Moldova, domiciliul titularului.
Votarea se mai poate efectua şi în baza paşaportului pentru intrare - ieşire din ţară, livretul de marinar în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova, dar şi în baza livretului militar pentru ostaşii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil.
De asemenea, la aceste alegeri cetăţenii vor putea participa la votare şi în baza buletinelor de identitate cu termen expirat. Cetăţenii care nu au înregistrare permanentă sau temporară la domiciliu pot să voteze în secţiile de votare corespunzătoare locului de înregistrare la ultimul domiciliu.
În actele de identitate ale tuturor persoanelor care vor vota va fi aplicată ştampila specială „ALEGERI 05.04.09”, în calitate de măsură de control pentru neadmiterea multiplei votări.
În cazul în care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive întemeiate, nu poate veni la secţia de votare, biroul electoral al secţiei de votare desemnează, la cererea verbală sau scrisă a alegătorului, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează la locul unde se află persoana cu o urnă mobilă şi cu materialul necesar pentru votare. Solicitările pot fi comunicate până la ora 15.00. În acelaşi mod votează şi persoanele deţinute pe baza unui mandat de arestare până la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, persoanele condamnate la privaţiune de libertate a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune administrativă sub formă de arest şi persoanele condamnate la privaţiune de libertate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni uşoare şi mai puţin grave.
Cetăţenii R. Moldova cu drept de vot, care în ziua votării se află în staţiuni balneare, case de odihnă, spitale amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai al bolnavului, situate pe teritoriul R. Moldova votează în secţiile de votare în a cărei rază se află instituţia.
Persoanele care se află în afara ţării, vor vota la secţiile de votare de pe lângă ambasadele şi oficiile consulare ale R. Moldova.
Alegătorii vor avea de ales unul dintre 17 de concurenţi electorali – 12 partide şi cinci candidaţi independenţi:
Partidul Social Democrat;
Partidul Liberal;
Alianţa „Moldova Noastră;
Partidul Popular Creştin Democrat;
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova;
Partidul Liberal Democrat din Moldova;
Partidul Democrat din Moldova;
Uniunea Centristă din Moldova;
Mişcarea social-politică „Acţiunea Europeană”;
Partidul Dezvoltării Spirituale „Moldova Unită”;
Partidul Conservator;
Banari Sergiu;
Urâtu Ştefan;
Răilean Victor;
Partidul Republican din Moldova;
Ţîmbalist Tatiana;
Lomakin Alexandr.
Comisia Electorală Centrală a înregistrat 21 de concurenţi. Pe parcursul campaniei electorale, trei partide şi un candidat independent s-au retras din cursă.
Alegerile vor fi monitorizate de 3134 de observatori. 2532 sunt observatori naţionali acreditaţi din partea a 14 organizaţii neguvernamentale şi a 6 concurenţi electorali în secţiile de votare din afara ţării. 602 sunt observatori internaţionali, reprezentanţi ai 28 de organizaţii internaţionale, guverne ale statelor străine şi organizaţii neguvernamentale din străinătate.
În 200 de secţii de votare vor fi efectuate sondaje la ieşirea de la urne. Persoanelor care deja au votat li se vor pune întrebări referitor la vârstă, nivel de studii, etnie. După aceasta cetăţeanul va primi chestionarul şi va nota în acesta partidul sau candidatul independent pentru care a votat. După completarea chestionarului îl va arunca într-o urnă specială. Imediat după ora 21.00 vor fi anunţate primele estimări ale alegerilor parlamentare, calculate în baza sondajului la ieşirea de la urne, după o oră urmând să fie anunţate estimările definitive.