logo

24% dintre moldoveni consideră că 2013 este anul redresării economiei naţionale, studiu


https://www.ipn.md/ro/24-dintre-moldoveni-considera-ca-2013-este-anul-redresarii-economiei-nationale-s-7967_1009991.html

Aproape o pătrime din moldoveni consideră că 2013 este anul redresării economiei naţionale şi revenirii la starea normală de lucruri – agricultura a dat rezultate performante, au fost reparate porţiuni mari de drumuri şi au crescut remitenţele.

În cadrul unui studiu sociologic, efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, respondenţii au fost rugaţi să numească cel mai important eveniment în viziunea lor în anul 2013, în baza unei întrebări deschise.

Potrivit rezultatelor studiului, puse de către asociaţie la dispoziţia IPN, fiecare al cincilea respondent consideră că cel mai important eveniment al anului este apropierea de Uniunea Europeană, aici avându-se în vedere dialogul cu structurile europene, vizitele înalţilor demnitari europeni în Republica Moldova şi parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Fiecare al şaselea respondent (16%) consideră importante protestele organizate de opoziţia comunistă împotriva guvernării, manifestările de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Pe locul 4 în viziunea populaţiei sunt evenimentele din Ucraina, manifestările proeuropene din Piaţa Independenţei de la Kiev (13%). 6% din respondenţi consideră că anul a fost marcat de certurile interminabile, blocarea tribunei, violenţa din Parlament.

1% din respondenţi au menţionat ca fiind importante tentativele de combatere a corupţiei, încercările de reformare a justiţiei, majorarea salariilor pentru magistraţi şi reformarea sistemului educaţiei.

Studiul sociologic „Anul 2013 în opinia populaţiei Republicii Moldova” a fost efectuat în perioada 16-25 decembrie, pe un eşantion de 1200 respondenţi din 75 localităţi ale republicii, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană.  Marja de eroare este de 3%.