logo

22 de ani de independenţă au fost de bun augur pentru dezvoltarea Moldovei, ambasador


https://www.ipn.md/ro/22-de-ani-de-independenta-au-fost-de-bun-augur-7978_1007373.html

De-a lungul anilor, Republica Moldova a fost văzută cu ochi diferiţi peste hotare, constată ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Aureliu Ciocoi, solicitat de IPN  în contextul aniversării a 22-a de la proclamarea independenţei ţării. „În 22 de ani au fost şi urcuşuri, şi perioade mai puţin de succes pentru Republica Moldova. Dar, în linii mari, 22 de ani au fost de bun augur pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, subliniază ambasadorul.

Perioadele mai puţin roze, potrivit diplomatului, au fost la mijlocul anilor '90, când la guvernare era Partidul Democrat Agrar, care nu a făcut altceva decât să împingă ţara într-o perioadă de stagnare acerbă, timp  care, din păcate, a fost pierdut de Republica Moldova. A fost pierdută o perioadă în care puteau fi făcute multe lucruri frumoase pentru ţară şi pentru cetăţeni, crede Aureliu Ciocoi.

„Stagnarea ne-a impus restanţe asupra cărora suntem nevoiţi şi astăzi să muncim. Cea mai mare restanţă este reforma nefinalizată în domeniul justiţiei. Din păcate, justiţia la noi nici pe de parte nu poate fi catalogată drept independentă şi imparţială. Acest lucru împedică enorm de mult extinderea fluxurilor investiţiilor străine în Republica Moldova, pentru că nu vine niciun investitor străin serios într-o ţară în care nimeni nu-i poate garanta la nivel justiţiar securizarea investiţiilor sale în economia Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul.

Un moment de cotitură majoră în istoria tânără a Republica Moldova este revolta tinerilor din 2009, susţine diplomatul. Protestele au constituit punctul de trece de la Republica Moldova aflată în stagnare spre o republică care să află acum într-o perioadă de dezvoltare accelerată. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, cu toate că cetăţeanul simplu încă nu simte efectele acestei dezvoltări, dar la nivel internaţional Republica Moldova, după aprilie 2009, are un avantaj pentru imaginea favorabilă a ţării în plan extern.

Aureliu Ciocoi spune că bunăstarea unei ţări este direct proporţională bunăstării fiecărui cetăţean, deci fiecare cetăţean trebuie să devină activ pentru propria bunăstare, care va duce la bunăstarea întregii ţări. Iar pentru a deveni eligibili integrării în UE, trebuie să fie implementate un şir de reforme. Reformele euro-conforme, de jos până sus, îi va permite Republicii Moldova să intre în UE având capul ridicat.