logo

21 de ani de misiune la hotar


https://www.ipn.md/ro/21-de-ani-de-misiune-la-hotar-7967_1005799.html

Instituţia creată să asigure paza frontierei de stat marchează 21 de ani de activitate. De-a lungul timpului aceasta a trecut prin mai multe transformări. Trupele de Grăniceri au devenit Serviciul Grăniceri, iar ultimul a fost reorganizat, acum un an, în Poliţia de Frontieră. Directorul acesteia, Dorin Purice, afirmă că, în principiu, la capitolul frontieră Republica Moldova este pregătită să facă faţă cerinţelor UE, dar Poliţia de Frontieră se confruntă cu o lipsă de cadre şi e în căutare de tineri specialişti. Declaraţiile au fost făcute de oficial la ceremonia aniversară, transmite IPN.

Dorin Purice s-a adresat, şi prin intermediul presei, către tinerii care sunt încă indecişi, sfătuindu-i să-şi direcţioneze privirile spre Poliţia de Frontieră, poate aleg să se angajeze acolo. Oficialul crede că lipsa de personal s-a creat atunci când s-a renunţat la angajaţii cu serviciu în termen.

La ceremonie a participat şi ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, care a remarcat că întregul sistem poliţienesc se confruntă cu lipsă de cadre, fiind necesare noi angajări. Dorin Recean a subliniat că anume Departamentul Poliţie de Frontieră este cel care a trecut testul UE şi este cel mai pregătit pentru integrarea europeană.

Prim-ministrul Iurie Leancă a transmis un mesaj de felicitare în care a menţionat că rolul Poliţiei de Frontieră este important prin specificul activităţii realizate, reprezentând un domeniu important şi responsabil atribuit de stat. Şeful executivului a mai spus că Guvernul apreciază mult contribuţia adusă la consolidarea statului de drept, democraţiei şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului. Iurie Leancă şi-a exprimat convingerea că şi pe viitor colectivul Poliţiei de Frontieră îşi va onora cu demnitate datoria nobilă faţă de ţară şi cetăţeni.

Primele trupe care au avut menirea să protejeze frontiera de stat a Republicii Moldova au fost constituite în anul 1992.