logo

21 000 de străini locuiesc în Moldova. A fost lansată campania dedicată migranților


https://www.ipn.md/ro/21-000-de-straini-locuiesc-in-moldova-a-fost-7967_1110006.html

Pe 18 decembrie, în contextul Zilei Internaționale a Migranților, angajații Biroului Migrație și Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au oferit daruri simbolice migranților aflați în Republica Moldova, într-un gest menit să sublinieze mesajul „Moldova e și casa ta”, transmite IPN.

Acțiunea a avut drept scop consolidarea mesajului că Republica Moldova respectă standardele internaționale din domeniul migrației și azilului, promovând integrarea migranților în comunitatea locală, modernizarea procedurilor de admitere și monitorizare, precum și facilitarea migrației legale.

La finalul trimestrului al treilea din acest an, Inspectoratul General pentru Migrație a raportat peste 21 000 de cetățeni străini și apatrizi documentați legal în Republica Moldova, provenind din 122 de țări. Dintre aceștia, 5 664 dețineau drept de ședere permanentă, iar 15 408 aveau drept de ședere provizorie. Cei mai mulți dintre migranți au venit pentru a-și reîntregi familiile, iar alții studiază, muncesc, fac voluntariat sau au investit în țara noastră.

Șeful Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), Valentin Fiodorov, afirmă că Republica Moldova are oportunitatea de a demonstra că e pregătită să treacă la o nouă etapă: „Putem facilita accesul la educație, la muncă și la servicii esențiale. Prin implicare, creștem împreună ca o comunitate și ca țară, să creăm condiții favorabile pentru o migrație sigură, legală și armonizată cu prevederile europene”.

Vadym Burhoch, originar din regiunea Odessa, este un exemplu al integrării reușite. Sosind în Republica Moldova acum 12 ani pentru a studia la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Vadym a obținut ulterior diploma de masterat. În prezent lucrează învățător de clase primare, fiind apreciat pentru metodele sale de predare.

„Este important să ai actele în regulă, deoarece ai oportunitatea de a face legal studii, de a te angaja în muncă. Primii ani au fost dificili, dar am primit susținere din partea colegilor. Din 2017, în fiecare an prelungeam permisul de ședere. Anul acesta, am obținut permis de ședere permanentă și sper ca în trei ani să pot aplica pentru cetățenie”, a povestit Vadym Burhoch.

Campania „Moldova e și casa mea, implicarea mea contează” a fost lansată de Inspectoratul General pentru Migrație, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație. Evenimentul promovează migrația legală, integrarea armonioasă și implicarea activă a migranților în dezvoltarea comunității locale.

Migrația, fenomen intensificat de diferențele economice, sociale și politice între regiuni, presupune o cooperare regională și internațională. Ziua Internațională a Migranților, stabilită de Adunarea Generală a ONU pe 4 decembrie 2000, reprezintă o oportunitate de solidaritate și sprijin pentru migranți din toată lumea.