logo

2021 ne-a lăsat o stare de neliniște care ar trebui să se termine. Artistul plastic Inga Edu


https://www.ipn.md/ro/2021-ne-a-lasat-o-stare-de-neliniste-care-7978_1086596.html

Cu bune și cu rele, 2021 se încheie și tot ce a zămislit lasă o urmă în destinul omului, familiei, țării. Despre victorii și rateuri, despre speranțe și dezamăgiri, achiziții și pierderi, IPN a vorbit cu cei cărora le pasă și au ce spune. Cum a fost 2021 pentru omul și artistul plastic Inga Edu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și România.

Anul 2021 a fost un an greu pentru oamenii din cultură. Starea de urgență în sănătate publică și restricțiile care au venit la pachet cu aceasta i-au lăsat pe artiști fără principala sursă de venit, dar, cel mai grav, fără scene și fără spectatori. Pentru artiștii plastici a fost totuși „o ferestruică”. S-au putut organiza unele expoziții de grup sau vernisaje personale. Ce-i drept, cu invitați mai puțini, dar totuși s-au organizat, lucru care a bucurat enorm.

Pictorița Inga Edu se bucură că, în pofida restricțiilor, a reușit și să călătorească. Chiar a făcut-o destul de mult. A fost invitată și a participat la tabere de artă în România. S-a implicat în proiecte desfășurate pe ambele maluri ale Prutului. Le evidențiază pe cele organizate de către Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu”, cum ar fi „Cu șevaletul prin micul Paris”, în luna iulie, sau „Marea Neagră”, în luna august. Decembrie este luna în care i-a reușit vernisajul expoziției personale de pastel – „Impresii”, la București, în Galeria Calderon Art Studio, în incinta Centrului Cultural Mihai Eminescu. Emoții pozitive puternice a trăit în această perioadă.

Activitatea de profesor și director adjunct al Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” s-a lăsat și ea cu realizări frumoase. În galeria liceului au fost organizate expozițiile personale ale pictorului Vitalie Butescu, din București, și graficianului Gheorghii Zlobin, din Chișinău. A fost organizat un Concurs Național de pictură pentru instituțiile cu profil artistic, prima ediție, cu genericul: „Plai Natal”. Expoziția cu premianții din toată țara este programată pentru 23 decembrie, în incinta Sălii cu Orgă din Chișinău.  Un alt proiect a fost „Vis de copil”, unde elevii participă cu lucrările lor, iar doritorii le pot achiziționa.

O realizare cu care se mândrește este că recent, în decembrie, lucrarea „Toamna în orașul meu”, a fost achiziționată de către Primăria Chișinău, Departamentul de Cultură, și se va regăsi în colecție publica. Tot în acest an, Inga Edu se laudă cu o distincție din partea Centrului Cultural UNESCO „Mihai Eminescu” pentru promovarea artei.

Inga Edu regretă că a ratat în acest an câteva expoziții personale și nu a putut fi prezentă, în România, la respectivele proiecte și expoziții din cauza restricțiilor pandemice. Dar, speră că anul 2022 va elimina orice bariere. Doi ani de pandemie au adus mai mult regres decât progres, în toate domeniile. Cultura nici până acum nu era susținută financiar din partea statului, dar în 2021 lucrurile au devenit și mai proaste. Lăsați fără evenimente, artiștii au fost lăsați și fără surse de venit. „2021 a lăsat oamenii cu o stare de neliniște care ar trebui să se termine în 2022”, a spus artista, cu speranță.

Inga Edu, născută la 19 iulie 1978, în orașul Chișinău, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, dar și a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Ploiești. Este premiantă a Uniunii Latine pentru tineri artiști în domeniul artelor plastice, a Uniunii Scriitorilor din Moldova, pentru prezentarea grafică a colecției „Scriitori Basarabeni contemporani”. Pe parcursul carierei, a obținut mai multe distincții pentru promovarea artei, una dintre care fiind cea din partea Centrului Cultural UNESCO „Mihai Eminescu”.