logo

2018 trebuie să fie anul definitivării soluției politice în problema transnistreană, Dodon


https://www.ipn.md/ro/2018-trebuie-sa-fie-anul-definitivarii-solutiei-politice-in-problema-transnistre-7965_1038778.html

Anul 2018 trebuie să fie anul în care va detaliată varianta finală a soluției politice în problema transnistreană. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, care contează pe un compromis în acest sens pe platforma Președinție – Parlament – Guvern, transmite IPN. „Noi, în cadrul Președinției, am elaborat un astfel de document, cu etape concrete, cum vedem acest proces pe perioada următorilor ani. Și suntem gata de compromisuri la acest subiect”, a spus șeful statului marți, 12 decembrie, la conferința de bilanț al activității sale de un an în funcția de președinte.

Potrivit lui Igor Dodon, dacă Moldova nu va avea relații bune și cu Rusia, și cu Uniunea Europeană și cu SUA, niciodată nu va putea rezolva problema transnistreană, lucru care trebuie să-l înțeleagă și actuala guvernare. Iar Deschiderea oficiului NATO la Chișinău  se înscrie în seria impedimentelor suplimentare în soluționarea diferendului transnistrean, a spus șeful statului.  „Eu cred că cei care inițiază aceste acțiuni înțeleg foarte bine aceste lucruri, care se fac din interesele limitate ale unui partid și nu au nimic în comun cu interesele naționale”, a menționat președintele.

Rugat să comenteze declarația liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, care l-a acuzat pe Igor Dodon că nu cunoaște istoria și că și-a schimbat de mai multe ori poziția privind statutul Transnistriei, numind-o ba federație, ba regiune autonomă cu statut special, apoi iarăși federație, șeful statului a spus că niciodată nu și-a schimbat poziția. „Am spus că nu contează cum se va numi, cu statut special sau federație. Va fi un consens politic. Este foarte important ce va fi în interior, reglarea politică a acestei probleme. Dacă colegii de pe malul stâng vor fi de acord, va fi foarte bine. Ei deja au făcut primii pași, precum apostilarea diplomelor studenților. Prin aceasta recunosc că sunt parte a Moldovei”, a subliniat Igor Dodon.

În contextul acțiunilor menite să rezolve conflictul transnistrean, Igor Dodon a menționat că de la începutul acestui an a avut două întrevederi cu liderul de la Tiraspol, după opt ani de pauză. Președintele a organizat diferite întâlniri cu deputații de diferite niveluri din partea stângă a Nistrului, în cadrul cărora a propus abordarea problemelor curente cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri. În premieră penrtru cei din regiunea transnistreană, au fost deschise oficii ale președintelui republicii Moldova la Rezina, Varnița și Coșnița, unde consilierii șefului statului primesc în audiență cetățenii din regiune.