Pe parcursul anului curent, Amnesty International Moldova a documentat multiple încălcări ale drepturilor omului, printre care hărțuirea și intimidarea apărătorilor drepturilor omului și organizațiilor societății civile. Inclusiv prin proiecte de acte legislative, care vizau impunerea unor restricții inadmisibile și obligații împovărătoare de raportare în cazul organizațiilor neguvernamentale, transmite IPN.
Potrivit Amnesty, autoritățile nu au reușit să soluționeze unele probleme sistemice ale justiției penale, în mod particular cea cu privire la condițiile precare de detenție și accesul limitat la îngrijiri medicale în instituțiile penitenciare. Încălcând principiul nereturnării în țara de origine în cazul pericolului iminent de tortură, tratamente inumane și degradante, autoritățile au îndepărtat din țară, ilegal, șapte profesori turci, fără a le da șansa de a contesta decizia.
„Republica Moldova se pregătește pentru alegerile parlamentare din 2019. Perioada pre-electorală oferă posibilitate liderilor politici să-și asume angajamente concrete de a respecta, proteja și promova drepturile economice, sociale și culturale și de a aborda încălcarea drepturilor civile și politice ale cetățenilor. Autoritățile din Moldova trebuie să recunoască, de asemenea, importanța ONG-urilor și a altor actori ai societății civile întru susținerea implementării drepturilor omului pentru toate persoanele fără discriminare, fiind obligate să denunțe public atacurile, intimidarea și hărțuirea apărătorilor drepturilor omului, precum și altor activiști și organizații ale societății civile”, se spune într-un comunicat de presă al Asociației.
Amensty International Moldova regretă că, prin retorica lor, unii politicieni din Partidul Democrat de la guvernare, dar și aliații acestuia au urmărit discreditarea și, în unele cazuri, hărțuirea și intimidarea celor care îi critică, inclusiv a apărătorilor drepturilor omului, altor activiști, jurnaliști independenți și organizații ale societății civile.