logo

2016 nu a fost unul dintre cei mai favorabili pentru relațiile moldo-comunitare, opinie


https://www.ipn.md/ro/2016-nu-a-fost-unul-dintre-cei-mai-favorabili-pentru-7965_1031995.html

Directoarea de programe a Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, consideră că anul 2016 nu a fost unul dintre cei mai favorabili pentru relaţiile moldo-comunitare. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, experta a declarat că din cauza crizei bancare partenerii europeni şi cei euroatlantici au pierdut încrederea în Republica Moldova și acest factor a afectat foarte mult relațiile bilaterale şi cele multilaterale, transmite IPN.

„Anume în acest an au fost condiționate debursările bugetare prin semnarea acordului cu FMI. Acest fapt denotă în primul rând lipsa de încredere, dar şi dezamăgirea pe care au avut-o partenerii europeni în povestea de succes care era considerată Republica Moldova. Totuşi, situaţia s-a ameliorat spre sfârșitul anului, atunci când Guvernul de la Chişinău a reuşit să negocieze un acord cu FMI şi UE precum şi promisese a debursat suportul bugetar pentru Republica Moldova”, a notat directoarea de programe.

Referindu-se la alegerile prezidențiale, Victoria Bucătaru, a menționat că faptul că cetățenii Republicii Moldova au ales în ultimă instanță un preşedinte pro-rus transmite în extern nişte mesaje duplicitare. Pe de o parte, Republica Moldova îşi manifestă dorinţa de a se apropia de UE, iar, pe de altă parte, cetăţenii, într-un număr destul de mare, au ales un preşedinte care îşi exprimă dorinţa de a dezvolta relaţiile cu Federaţia Rusă, ceea ce reprezintă un model total diferit de dezvoltare.

În opinia sa, din această cauză, Igor Dodon va fi un element care va duce la stagnarea relaţiilor pentru că mesajele pe care le va transmite el în continuare la fel vor avea un caracter duplicitar. Potrivit ei, Dodon va încerca să obţină suportul Federaţiei Ruse pentru a-şi continua linia sa politică, pe de altă parte, va încerca bineînțeles să menţină relaţii bune cu UE care este unul dintre principalii donatori şi furnizori de asistenţă pentru dezvoltare.

„Consider că pentru Republica Moldova este foarte important totuşi să-şi aleagă o singură cale de dezvoltare. Numai în acest fel vom reuşi să facem progrese pe agenda de reforme şi este necesar să ne decidem odată şi pentru totdeauna ce model de dezvoltare a ţării ni-l dorim, unul democratic sau unul care are tendințe autoritare”, a declarat Victoria Bucătaru.

Experta a mai spus că parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil și că în prezent nu vede un alt model de dezvoltare pentru ţară.