logo

2014 va fi dificil pentru Moldova din cauza presiunilor regiunii transnistrene, analist


https://www.ipn.md/ro/2014-va-fi-dificil-pentru-moldova-din-cauza-presiunilor-regiunii-transnistrene-a-7978_1010147.html

Anul 2014 va fi un an dificil pentru Moldova, cu multe provocări, un an în care populaţia va fi supusă la tot felul de scenarii manipulatorii, în contextul dinamicii relaţiilor între Chişinău şi Tiraspol. Expertul în problematică transnistreană Andrei Iovu a declarat pentru IPN că, în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE şi în contextul alegerilor parlamentare din toamnă, există şi premisa unui scenariu destabilizator, şi anume recunoaşterea regiunii transnistrene de către Rusia.

„Cu cât Moldova se va apropia de UE, cu atât regiunea transnistreană va încerca să blocheze acest proces. Rusia va aplica un „hard-power” asupra Moldovei, care se va manifesta prin impunerea unor restricţii dure asupra migranţilor ”, a spus expertul.

Expertul nu exclude provocări la punctele de control pe linia administrativă, la şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. „Cel mai grav este că suntem în an electoral. Politicienii vor trebui să facă faţă acestor provocări în campania electorală. Va fi un an tumultuos, plin de provocări şi situaţii tensionate”, a remarcat expertul.

Andrei Iovu se aşteaptă în primăvară la tot felul de surprize neaşteptate din partea Rusiei, ca de exemplu diferite scumpiri, blocarea exportului etc. şi spune că cel mai mult va beneficia de această situaţie PCRM.

Referindu-se la procesul de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană, Andrei Iovu a spus că aceste negocieri în continuare vor fi mimate şi nu vor aduce nicio soluţie din cele aşteptate.