2011 va intra în istorie cu alte evenimente decât cele legate de conflictul transnistrean
https://www.ipn.md/ro/2011-va-intra-in-istorie-cu-alte-evenimente-decat-cele-legate-de-conflictul-tran-7965_994673.html
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „2011: cum a fost şi cum n-a fost”]
Anul 2011 nu a reuşit să producă careva rezultate semnificative în soluţionarea conflictului transnistrean, deşi anumite eforturi pe plan intern şi extern au fost evidente. 2011 va intra în istorie graţie altor evenimente decât cele legate de regiunea transnistreană, este de părere Andrei Iovu, cercetător la Institutul de Politici Publice, Programul Reforma Sectorului de Securitate. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Eugen Carpov, subliniază că mai mare reuşită a anului ce trece pe segmentul conflictului transnistrean este reluarea dialogului oficial în formatul „5+2”.
„Restabilirea integrităţii teritoriale a ţării şi soluţionarea conflictului transnistrean, conform Barometrului Opiniei Publice din noiembrie, nu reprezintă domeniile prioritare pentru populaţie. Aşa probleme ca întărirea ordinii în ţară, dezvoltarea economică, ridicarea nivelului de trai - sunt mai importante în viziunea majorităţii. Respectiv, problema transnistreană îşi pierde câte puţin din actualitate”, a declarat Andrei Iovu solicitat de Info-Prim Neo.
Acesta consideră că anul 2011 nu a adus niciun fel de schimbări de esenţă în procesul de reintegrare a Republicii Moldova. „Formatul de negocieri „5+2” a rămas acelaşi, lucru care nu oferă prospecte de reglementare eficientă a conflictului. Şi în acest an a continuat degradarea situaţiei în regiunea necontrolată”, a declarat Andrei Iovu.
Dacă e să ne referim la măsurile ce ar impulsiona reîntregirea ţării, una din cele mai importante ar fi, consideră cercetătorul, schimbarea formatului de negocieri în unul care ar permite deblocarea negocierilor. „Formatul „5+2” este unul care practic blochează stabilirea unei soluţii privind reîntregirea ţării. Totodată, un alt element important este schimbarea misiunii militare de pacificatori cu o misiune civilă sub mandatul Naţiunilor Unite, care într-adevăr ar contribui la demilitarizare regiunii”, este de părere Andrei Iovu.
Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov a declarat că în 2011 au fost mai multe reuşite pe planul soluţionării conflictului transnistrean. „Cel mai important e că am reuşit să relansăm dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. Doar prin negocieri vom putea soluţiona acest conflict, deoarece despre utilizarea forţelor nu poate fi vorba. Totodată s-a observat că UE şi SUA (observatori în cadrul negocierilor n.a.) au devenit mai activi şi există speranţa că în urma acestor negocieri vor fi puse toate punctele pe i”, a subliniat Eugen Carpov.
Referindu-se la nereuşitele anului 2011 în acest domeniu, vicepremierul a menţionat instalarea a încă două posturi de control, la ieşirea din satul Pohrebea şi la hidrocentrala din Dubăsari. Însă a accentuat că membrii Comisiei Unificate de Control depun eforturi considerabile pentru evitarea încălcării drepturilor oamenilor în regiune.
În contextul soluţiilor de reîntregire a ţării, Eugen Carpov a spus că s-ar admite oferirea unei autonomii regiunii transnistrene, la fel ca şi în cazul UTA Găgăuzia. „Deşi este acceptabilă o astfel de soluţionare a problemei, noi nu o putem copia la indigo. Constituţia Republicii Moldova prevede că raioanele din stânga Nistrului pot solicita autonomie, ca şi concept este acceptabil”, a comunicat vicepremierul.
Atât cercetătorul Andrei Iovu, cât şi vicepremierul Eugen Carpov sunt de părere că anul care vine se anunţă a fi unul deosebit de complex şi va aduce schimbări substanţiale în stânga Nistrului.
Eugen Carpov a remarcat că Republica Moldova nu recunoaşte sub nicio formă alegerile din regiunea transnistreană şi rezultatele acestora, însă le monitorizează deoarece, odată cu schimbarea liderului separatist, apare un nou partener în procesul de negocieri şi de acesta depinde derularea lor în continuare.
Andrei Iovu susţine că schimbările în regiunea transnistreană sunt inevitabile, indiferent de rezultatele aşa-ziselor alegeri prezidenţiale. „Schimbarea liderului de la Tiraspol înseamnă că vor apărea noi actori în procesul politic. Vor avea loc de asemenea, schimbări de cadre în rândul organelor de securitate din regiunea transnistreană. 2012 se anunţă a fi un an care va aduce schimbări ce urmează să impulsioneze dinamica negocierilor privind reglementarea conflictul transnistrean”, a subliniat Andrei Iovu.
[Mariana Galben, Info-Prim Neo]