2006 - cel mai sângeros an pentru jurnalişti
https://www.ipn.md/ro/2006-cel-mai-sangeros-an-pentru-jurnalisti-7967_964482.html
O suta de jurnalişti au fost omorâţi în întreaga lume în cursul anului 2006, acesta fiind cel mai sângeros an de până acum din istoria profesiei de jurnalist, se arată în raportul anual al Institutului Internaţional al Presei (IPI), dat publicităţii, recent, la Viena. Irakul a primit, pentru al patrulea an consecutiv, titlul de cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti.
Anul trecut, 46 de reprezentanţi ai acestei profesii au fost ucişi "aproape în toate cazurile, în cadrul unor asasinate la comandă”, relatează AFP.
„2006 a fost anul cel mai sălbatic şi mai violent din istoria contemporană a jurnalismului”, a spus directorul IPI, Johann Fritz, adăugând că se duce un "adevărat război împotriva jurnalismului".
Din cele 180 de ţări monitorizate, astfel de asasinate au mai avut loc în 23 de tari, printre care se număra Filipine (10), Mexic (7), Sri Lanka (5), Pakistan (4), Afganistan (3), Columbia (3), Venezuela (2), Rusia (2), India (2) şi China (2).
În paralel cu asasinatele, un număr important de ţări au continuat să încalce libertatea de exprimare, făcând din jurnalism o meserie aproape imposibil de practicat.
Între aceste ţări se remarcă Turkmenistan, Coreea de Nord, Libia, Siria şi Arabia Saudită. În ţări precum Zimbabwe, Gambia, Republica Democrată Congo şi Rusia, jurnaliştii au fost anchetaşi şi condamnaţi fără motiv.
Potrivit IPI, 2006 a surclasat 1999 în topul celor mai însângeraţi ani pentru jurnalişti. În 1999 au fost ucişi 86 de ziarişti. In 2005, 65 de jurnalişti au fost asasinaţi, cu 13 mai puţini decât în 2004.
Singura ţară din Europa unde au fost ucişi jurnalişti anul trecut a fost Rusia. Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia, pe 7 octombrie, la Moscova, a căror asasini nu au fost încă descoperiţi.
Potrivit raportului, cazul subliniază pericolele la care sunt supuşi jurnaliştii din Rusia şi stârneşte întrebări în ceea ce priveşte dorinţa autorităţilor de a ancheta aceste crime. Institutul aminteşte că, din 1997, în această ţară au fost ucişi 43 de jurnalişti, dintre care foarte puţine cazuri au fost elucidate.