logo

200 de întreprinderi vor fi inspectate în cadrul unei campanii de securitate în muncă


https://www.ipn.md/ro/200-de-intreprinderi-vor-fi-inspectate-in-cadrul-unei-campanii-de-securitate-in--7966_1007664.html

În perioada octombrie-noiembrie curent, Inspectoratul de Stat al Muncii, cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, va derula campania de securitate şi sănătate în muncă în industria prelucrătoare.  200 de agenţi economici din industria producătoare de băuturi alcoolice şi de panificaţie urmează a fi inspectaţi, transmite IPN.

Campania vizează agenţii economici din industria producătoare de vinuri şi de panificaţie de pe întreg teritoriul ţării şi se va desfăşura  în două etape.  La prima etapă agenţii economici vor fi informaţi despre scopul campaniei, iar la a doua vor avea loc verificările inopinate la întreprinderi. În cazul primelor încălcări depistate agentul economic va fi doar atenţionat, ulterior însă, dacă vor exista abateri repetate, se va alege cu proces-verbal şi, respectiv, sancţiune prevăzută de legislaţia în vigoare.


Pentru nerespectarea regulilor de securitate la locul de lucru persoanele fizice riscă amendă între 2 şi 3 mii de lei, persoane aflate în funcţii de conducere – amenzi de la 4 la 7 mii de lei, iar persoanele juridice –  între 7 şi 10 mii de lei, a precizat Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, în cadrul unei conferinţe de presă.

De cele mai multe ori accidentele se produc din cauza echipamentelor nepotrivite sau uzate, dar şi din lipsă de instrucţiuni de securitate şi sănătate. În acest sens, misiunea Inspectoratului de Stat al Muncii  este prevenirea ilegalităţilor şi  încălcării normelor de securitate în muncă, care conduc la accidentarea salariaţilor, a mai spus Dumitru Stăvilă.

Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova anual se înregistrează circa 500 de accidente la locul de muncă, iar concediul medical pentru restabilirea capacităţii de muncă a persoanei durează în medie 30 de zile. În 10% la sută din cazuri, accidentările se soldează cu decese, a declarat, la aceeaşi conferinţă, Sergiu Sainciuc viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei.

Prezentă la eveniment, Oxana Lipcan, coordonator naţional interimar la Organizaţia Internaţională a Muncii, a spus că scopul este de a oferi femeilor şi bărbaţilor posibilitatea de a exercita o muncă decentă în condiţii de securitate, libertate şi demnitate umană. Pentru derularea acestei campanii pe teritoriul Republicii Moldova Organizaţia Mondială a Muncii a alocat 7 mii de dolari.