20 de şcoli de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea din toamnă profesori calificaţi, material didactic şi inventarul necesar pentru studierea şahului, transmite IPN.
Profesorii au fost instruiţi timp de 3 săptămâni în cadrul unui proiect, care a facilitat şi elaborarea primului curriculum educaţional de şah din Moldova, primului program de pregătire calificată a cadrelor didactice şi a unui ghid metodic.
În cadrul ceremoniei de decernare a diplomelor profesorilor proaspeţi instruiţi, aceştia au ţinut o lecţie publică de şah în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.
Ofiţerul politic al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Ekaterina Dorodnova, şi-a exprimat speranţa că proiectul „Şahul ne uneşte” va ajuta oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului să lucreze împreună şi să fortifice relaţiile lor de prietenie şi încredere. „Uniunea Europeană susţine programul de promovare a încrederii de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi facem tot ca tinerii, studenţii, elevii şi profesorii să fortifice contactele şi să comunice. Şahul este acel joc care va apropia oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Ekaterina Dorodnova.
Potrivit preşedintelui Academiei Naţionale de Şah, Viorel Iordăchescu, în lipsa unui program naţional de pregătire calificată a profesorilor de şah, Republica Moldova are doar 10 la sută din numărul necesar de pedagogi specializaţi. „Această instruire le-a oferit antrenorilor de pe ambele maluri nu doar cunoştinţele necesare, dar şi posibilitatea de a face schimb de experienţă şi împreună de a contribui la îmbunătăţirea calităţii şahului în Republica Moldova şi la promovarea acestui sport al minţii”, a spus Viorel Iordăchescu.
„Numărul de copiii care vor îndrăgi şahul depinde de calificarea şi profesionalismul a celor care vin în faţa lor şi le predau”, a spus Vasile Onică, consultant principal al Ministerului Tineretului şi Sportului .
Pe parcursul următoarelor luni, în cadrul proiectului va mai fi organizat un cantonament sportiv şi un festival de şah, care va reuni tineri şi copiii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Profesorii au fost instruiţi în cadrul proiectului „Şahul ne uneşte”, implementat de Academia Naţională de Şah cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.