Douăzeci de cauze penale au fost intentate ca urmare a percheziţiilor din ultimele două zile efectuate în birourile, domiciliile şi automobilele mai multor judecători şi executori judecătoreşti. Magistraţii sunt suspectaţi că ar fi implicaţi în spălări de bani, sumele ridicându-se la 20 de miliarde de dolari, bani spălaţi din Rusia prin sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. Informaţiile au fost prezentate miercuri, 21 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că au fost pornite 16 cauze penale pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani de către 16 judecători din diferite instanţe judecătoreşti, dar şi foşti magistraţi. De asemenea, au fost intentate patru cauze penale, pentru aceleaşi fapte, pe numele a patru executori judecătoreşti. Pedeapsa pe care o riscă este detenţie de la cinci la zece ani.
Explicând schema aplicată, Viorel Morari a menţionat că, în primă etapă, două companii offshore încheie un contract de împrumut, de exemplu în valoare de 250 de milioane de dolari. În a doua etapă, aceste companii, reprezentate de cetăţeni ucraineni, semnează un contract de garanţie, iar în calitate de garant este un cetăţean moldovean, care de regulă provine din categorii social-vulnerabile pentru a fi greu de identificat. În a treia etapă, garantul moldovean ca şi cum identifică patru companii din Rusia care acceptă, în caz de nerespectare a condiţiilor contractuale de către debitor, să restituie datoria. A patra etapă presupunea neonorarea obligaţiilor şi adresarea de către creditor în instanţa de judecată în ţara în care garantul îşi are domiciliul, respectiv Republica Moldova. Ca urmare, instanţa admite cererea, iar ulterior compania offshore, adresându-se executorului judecătoresc, încasează sumele din conturile companiilor din Rusia, prin intermediul Moldindconbank, în baza ordonanţei judecătoreşti. Ulterior banii parveniţi pe contul executorului erau transmişi companiei creditoare, reprezentată de cetăţeni din Ucraina.
Şeful Procuraturii Anticorupţie a mai spus că încă în anul 2014 procuratura a fost sesizată de către Curtea Supremă de Justiţie şi atunci a fost pornită o cauză penală pentru spălare de bani în proporţii deosibit de mari, iar materialele din această cauză au servit drept temei pentru pornirea cauzelor penale în care sunt vizaţi magistraţii. Potrivit procurorului, acţiunile de urmărire penală durează pe motiv că ar fi vorba de o schemă complexă.
Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că în total au fost efectuate peste 50 de percheziţii în birourile, domiciliile şi automobilele unor judecători, foşti judecători şi executori judecători. Ca urmare au fost ridicate mai multe documente, inclusiv informaţii pe suport electronic. Cele 18 persoane, dintre care 15 judecători şi 3 executori judecătoreşti, sunt reţinute pentru 72 de ore.